Omtzigt boos op Van der Plas

Trouble in Paradise! Het zal je niet zijn ontgaan dat de agribusiness weer eens probeert heel Nederland plat te leggen. Vast onderdeel van dat ritueel zijn de – al dan niet verhulde – bedreigingen van iedereen die het niet met hem eens is door Mark van den Oever, voorman van de extreemrechtse boerenknokploeg FDF. 

Dit keer richtte Van den Oever zijn woede op minister van Landbouw Piet Adema en Harm Holman, de landbouwwoordvoerder van NSC. De laatste had de euvele moed te pleiten voor inkrimping van de veestapel, vandaar.

‘Wij gaan in ieder geval dinsdag vergaderen. Tot die tijd is het wilde acties, meer in deze trant. En na dinsdag komen we met bericht, hoe we dit met regiobeheer, FDF en de trekkerleiders op gaan knappen, dit vuiltje. Maar één ding weet ik wel: Piet Adema en die Harm Holman, of hoe hij heet, daar heb ik zo’n spuughekel aan gekregen, die zullen in het centrum van de belangstelling komen te staan.’

Caroline van der Plas kon het niet opbrengen zich daar uitdrukkelijk van te distantiëren. Integendeel zelfs: de voorvrouw van BBB liep over van het begrip voor Van de Oever en FDF. Dat viel – begrijpelijk – niet lekker bij Pieter Omtzigt.

Pikant, want Omtzigt onderhandelt momenteel met Van der Plas over de vorming van een kabinet. Dat gaat toch al niet helemaal lekker, ook al niet omdat Lientje dyscalculie heeft en dus geen hol snapt van begrotingen en overheidsfinanciën. Dat leidde tijdens de onderhandelingen tot tenenkrommende situaties, waar naar verluid vooral Omtzigt – een econometrist – zich kapot aan ergerde.

Uitgelichte afbeelding: Door Tweede Kamer – Sent to User:Vysotsky by MP Caroline van der Plas, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=107579011