OM gaat gebeurtenissen tijdens Den Bosch – Excelsior onderzoeken

Het Openbaar Ministerie (OM) gaat de gebeurtenissen tijdens de wedstrijd FC Den Bosch _ Excelsior onderzoeken. Een deel van de aanhang van Den Bosch maakte afgelopen zondag Excelsior-speler Ahmad Mendes Moreira uit voor ‘kankerneger’, ‘kankerzwarte’ en ‘kankerkatoenplukker’. De wedstrijd werd 10 minuten stilgelegd. Ook werd vanaf de tribune tot drie keer toe de Hitlergroet gebracht.

Intussen gaan er steeds meer stemmen op voetbalclubs waarvan de supporters zich bij herhaling schuldig maken aan racisme stevig aan te pakken, bijvoorbeeld door punten in mindering te brengen. O.a. minister Grapperhaus pleitte daar vandaag voor: “Iedere keer als er zoiets gebeurt mag er, als je het mij vraagt, twee of drie punten worden afgehaald bij zo’n club. De goeden moeten dan onder de kwaden lijden, maar de meute moet dan maar eens zeggen: dit pikken wij dus niet langer”. 

De KNVB laat weten dat puntenaftrek in principe mogelijk is: “De regels bij discriminatie voorzien niet in een maximale straf voor de club”. In theorie zou de betreffende club zelfs uit de competitie gehaald kunnen worden.

Uitgelichte afbeelding: antifalogos