OM eist 180 uur werkstraf tegen activiste die grapje maakte over Baudet

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft vandaag een werkstraf van 180 uur, waarvan 60 uur voorwaardelijk, geëist tegen de 21-jarige activiste die de fascistische leider Thierry Baudet zou hebben bedreigd. Naast bedreiging zou de activiste zich ook schuldig hebben gemaakt aan opruiing.

Het OM, dat zelden of nooit iets onderneemt tegen het leger Breivikfans dat Twitter en Facebook bevolkt, was er dit keer verrassend snel bij om tot vervolging over te gaan. De ‘bedreiging’ (LOL) deed zich voor tijdens een antiracismedemonstratie op 23 maart van dit jaar in Amsterdam. De activiste riep toen: “Als je Thierry dood wilt schieten, zeg dan paf!”. Flauw grapje, natuurlijk, maar de gemiddelde PVV/FvD-fan op Twitter kraamt er nog wel andere dingen uit. Hebben we het nog niet eens gehad over wat er op naziblogs als Fenixx en E.J. Bron wordt uitgebraakt.

Al te handig zijn dit soort grapjes uiteraard niet. En al helemaal niet als de camera van een rechtse relomroep op je gericht is. Baudet greep natuurlijk onmiddellijk zijn kans en verklaarde met zijn meest uitgestreken smoel zich ernstig bedreigd te voelen.

De activiste verklaarde ter zitting dat haar uitspraak niet serieus bedoeld was en dat ze er spijt van heeft. “Ik vond het een grappig liedje”, aldus de verdachte. “Ik had niet verwacht dat het serieus genomen zou worden”.

Omdat de zitting voor een meervoudige kamer plaatsvond volgt de uitspraak pas over twee weken.