Oliereus Total perst Oeganda via Nederlands nepfiliaal af met ISDS-claim

De Franse oliereus Total wil geen belasting betalen voor een olieproject in Oeganda en heeft de zaak voor het arbitragehof van de Wereldbank gebracht. Dat is mogelijk door een bilateraal investeringsverdrag dat Oeganda in 2000 met Nederland heeft getekend.

Ook Oeganda is nu toegetreden tot de club van landen die zich afvragen waarom ze ooit investeringsverdragen hebben getekend. Eerder in 2015 diende het Franse oliebedrijf Total een claim tegen Oeganda in bij het arbitragehof van de Wereldbank.

Arbitrage is een vorm van geprivatiseerde rechtspraak, waarbij beide partijen een scheidsrechter kiezen, meestal een topadvocaat. De twee advocaten kiezen samen een derde, en het oordeel van de deze private rechtbank is bindend.

De zaak is een voorbeeld van ISDS, oftewel Investor-State Dispute Settlement, dat in Europa onder vuur ligt (omdat het deel uitmaakt van het geplande TTIP-vrijhandelsakkoord tussen de VS en de EU, nvdr). Het is een nieuw obstakel in het frustrerende proces van Oeganda om de olie in de grond om te zetten in klinkende munt. (Lees verder bij de bron van dit artikel)

Via:: dewereldmorgen.be

Zie ook hier…