Olieprijs keldert na mislukken overleg olieproducenten

De prijs van een vat ruwe olie ging vanochtend  flink onderuit nadat de besprekingen in Qatar over productiebeperkingen op een mislukking uitdraaiden.

266px-AramcoCoreArea
De kantoren Saudi Aramco, de Saoedische staatsoliemaatschappij Foto: Wikipedia

Algemeen werd verwacht dat die besprekingen niet meer dan een formaliteit zouden zijn, maar de overeenkomst ketste op het laatste moment af omdat Saoedi-Arabië eiste dat ook Iran zich aan de productieafspraken zou houden. Dat land had eerder aangegeven niet mee te zullen doen omdat de Iraanse productie zich momenteel ver onder het niveau van vóór de door het Westen ingestelde sancties bevindt. Iran wil eerst haar productie weer opvoeren tot een ‘natuurlijk’ niveau, voordat ze meedoet aan prijs- en productieafspraken. Voor Saoedi-Arabië bleek dat onaanvaardbaar. Iran en Saoedi-Arabië gunnen elkaar het licht in de ogen niet en blijkbaar is Saoedi-Arabië zelfs bereid de eigen economie een flinke opdonder te verkopen om de rivaal maar dwars te kunnen zitten.

De lage olieprijs die het gevolg is van de overproductie heeft de Saoedische economie fors geschaad.  Het land is vrijwel geheel afhankelijk van de export van olie en het land ziet zich voor het eerst in haar geschiedenis gedwongen bezuinigingen door te voeren. Saoedi-Arabië is niet het enige slachtoffer, ook de Russische en de Venezolaanse economie hebben te lijden onder de lage prijs van ruwe olie.

Bron: Reuters