Oliebedrijven voor rechter om zeespiegelstijging

Drie lokale overheden in de Verenigde Staten hebben tientallen olie-, gas-, en steenkoolbedrijven aangeklaagd omdat ze compensatie willen voor de kosten die de zeespiegelstijging veroorzaakt. Het gaat onder meer om BP, Chevron, Exxon Mobil, Shell en Total.

De districten San Mateo en Marin, en de stad Imperial Beach, allemaal in Californië, klagen de oliebedrijven in afzonderlijke rechtszaken aan, melden Amerikaanse media.

Ze stellen dat de bedrijven al bijna vijftig jaar weten dat hun activiteiten en producten leiden tot vervuilende CO2-uitstoot die een stijging van de zeespiegel veroorzaakt. Deze stijging brengt openbare en particuliere bezittingen in gevaar en tast het recht van de inwoners van Californië op gezondheid, veiligheid en vrede aan.

“Dit is een moment zonder precedent als het gaat om procesvoering op het gebied van klimaat”, zegt Sophie Marjanac, jurist bij milieuorganisatie ClientEarth. “Wereldwijd worden zaken aangespannen tegen bedrijven en regeringen die verantwoordelijk zijn voor CO2-uitstoot.”

(Lees verder bij de bron van dit artikel)

Via:: dewereldmorgen.be