Oeigoeren blijven onderdrukte minderheid China

De Amerikaanse mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch bekritiseert China en Thailand voor hun behandeling van de etnische minderheid de Oeigoeren. Thailand stuurde onlangs honderd Oeigoeren terug naar China, waar ze harde repressie riskeren.

De Oeigoeren zijn een van de vele etnische groepen van de Turkmeense familie, waar ook de Oezbeken, de Kirgiziërs, de Kazakhstanen, de Turkmenen en de Turken toe behoren. Voor het overgrote deel leven zij in de Autonome Regio Xinjiang in het noordwesten van China, op meer dan drieduizend kilometer afstand van de hoofdstad Beijing. Zelf noemen zijn de regio Oost-Turkmenistan.

In China zijn ze een van de 55 erkende minderheden. Samen vormen die minderheden ongeveer zes procent van de bevolking van China. Er leven ongeveer 15 miljoen Oeigoeren in de regio, die voornamelijk moslims zijn. Het dominante Han-volk is goed voor de overige 94 procent van de bevolking. De Han worden dikwijls verkeerdelijk ‘Chinezen’ genoemd. China is echter enkel de naam van de regio (zoals Europa of Amerika) die is afgeleid van de Qin-dynastie – uitgesproken ‘chin’).

De Oeigoeren strijden al decennialang tegen de Chinese overheersing. Veel activisten zijn door de Chinese regering gevangengezet of verbannen. Oeigoeren en andere minderheden worden zeer beperkt in hun mogelijkheden om naar het buitenland te reizen voor religieuze redenen, vooral voor bedevaarten naar hun heilige plaatsen, stelt Human Rights Watch (HRW) in zijn rapport China: End Two-Tier Travel System for Tibetans, Others van 13 juli 2015.

De procedure om snel een paspoort te krijgen, die China twaalf jaar geleden introduceerde, geldt immers nog steeds niet voor de etnische minderheden. “Deze restricties schenden de vrijheid van geloof door het religieuze minderheden moeilijk of onmogelijk te maken om buiten China op bedevaart te gaan”, aldus HRW. (Lees verder bij de bron van dit artikel)

Via:: dewereldmorgen.be