Odfjell, tikkende tijdbom in Rijnmondgebied

De problemen bij de Rotterdamse olieterminal Odfjell zijn nog erger dan gedacht. Dat blijkt uit een rapport over de situatie bij Odfjell dat RTV Rijnmond in handen heeft, dat maandag moet verschijnen. (NRC, 15 juni 2012)

Op 15 juni had ik dit bericht al met grote verbazing gelezen. Hoe bestaat het dat een bedrijf dat met zulke stoffen omgaat, gesitueerd is in zo’n dichtbevolkt gebied, 30 jaar niets kan controleren of onderhouden? Ik dacht dat Nederland zo’n regelland was, maar dat is dus niet zo. Als een bedrijf niet controleert of niet onderhoudt en er komt een nationale ramp van (waarbij Enschede misschien in het niets verdwijnt) dan kan dat gewoon. Niet een instantie reageert daar op, ik ben stomverbaasd.

Niet alleen Odfjell is hier iets te verwijten, ik vind dat de diverse inspectiediensten ook hun werk niet goed hebben gedaan. Als burger hoop en verwacht je toch dat, zeker in zo’n gebied als Rijnmond, er scherp toezicht is over wat er opgeslagen wordt en hoe dat opgeslagen wordt.

2 gedachten over “Odfjell, tikkende tijdbom in Rijnmondgebied”

  1. Inderdaad heel verbazingwekkend.
    Zover ik me kan herinneren had Odfjell altijd best een goede naam.
    Wat ik zeker weet is dat de controle afdeling van de havendienst, de afdeling gevaarlijke stoffen, hele strikte regels hanteert. Zeker sinds de CMI ramp.Vanaf de weg, vanaf het water, alles zien ze die jongens, de afdeling in het havenkantoor is state of the art.

    Als er bij ons een container met een gev. stoffen sticker geladen werd en deze was niet in het elektronische systeem ingevoerd dan werd je onherroepelijk op je vingers getikt door deze afdeling meerdere waarschuwingen kon leiden tot boetes, of zelfs intrekken van vergunningen, daar zaten we allemaal bovenop,

    Misschien als je dit soort dingen groot aanpakt dat je er mee weg komt, maar het valt allemaal niet te rijmen met de algemene policy in Rijnmond. De meeste bedrijven zijn echt op hun hoede voor boetes, intrekken van vergunningen en slechte publiciteit.

Reacties zijn gesloten.