Obama zegt 2,5 miljard dollar toe voor klimaatfonds

Tot ontsteltenis van de rechtse Australische regering heeft de Amerikaanse president Obama aan de vooravond van de G20 bijeenkomst in Brisbane aangekondigd $2,5 miljard te zullen storten in een klimaatfonds. Dat fonds moet arme landen helpen door menselijke activiteiten veroorzaakte klimaatveranderingen te bestrijden.  Al eerder sloot Obama een akkoord met China over vermindering van de uitstoot van CO2. Ook Japan, Duitsland, Frankrijk en Zweden hebben toegezegd bij te zullen dragen aan dit fonds.

Van het oorspronkelijke streefgetal van $10 miljard voor het klimaatfonds was voor de aankondiging van Obama nog slechts 2, 8 miljard  miljard toegezegd.  De arme landen hebben verklaard dat 10 miljard het minimale bedrag is dat ze nodig hebben om klimaatverandering te bestrijden. Mocht het streefgetal niet gehaald worden, dan zou de komende klimaattop wel eens op een mislukking uit kunnen draaien.  Volgens het geruchtencircuit zou Obama’s stunt nu al effect hebben. In navolging van de VS zou Japan binnenkort bekend maken 1, 5 miljard in het fonds te zullen storten.

Voor de Australische premier Abbott – die in Brisbane als gastheer fungeert – is de toezegging van Obama ietwat gênant. Abbott heeft gezegd dat het klimaatfonds niets meer is dan “socialisme verkleed als milieubewustzijn”.

 

Bron: The Guardian