Obama en G8 op de loop voor Occupy?

Hahaha, hoe bang is Obama? Dat kun je je afvragen, nu besloten is dat de G8-topconferentie komende mei verplaatst is. Het plan was om die in Chicago te houden. Maar het wordt nu Camp David, zo berichtte Nieuws.nl. “Een verklaring voor de verplaatsing is niet gegeven, maar het Witte Huis liet weten dat president Barack Obama zijn collega-regeringsleiders in Maryland uitnodigt om een ‘vlotte discussie te faciliteren’.” Hoe zorgzaam! Waarom echter zou dat wel in Camp David, Maryland, kunnen, en niet in Chicago, Illinois? Raw Story, dat ook over de verplaatsing bericht, noemt ‘plush cabins’ in Camp David. Maar pluche zullen ze in Chicago toch ook wel kunnen regelen, op kosten van de belastingbetaler?

Maar Raw Story schrijft ook dit: “De geïsoleerde, van high security hekken voorziene voorziening zal het tevens veel moeilijker maken voor anti-globaliserings- of Occupy Wall Street-protesteerders om ook maar in de buurt te komen van de leiders of om omvangrijke ontregeling te veroorzaken.” Kortom: actievoerders kunnen bij Camp David moeilijk herrie komen maken en ongeregeldheden veroorzaken, de regeringsleiders worden dus waarschijnlijk niet zo voor de voeten gelopen, iets wat in Chicago wel zou kunnen. Het staat er niet letterlijk… maar heeft Obama de G8 verplaatst uit angst voor demonstraties en rellen op de stoep? Zo ja, dan hoop ik dat die demonstraties en rellen nu richting Camp David worden uitgebreid. Het zal toch hopelijk niet zo zijn dat hij, samen met een minieme, machtige handvol mede-regeerders, ongestoord kan beraadslagen over hoe ze de hele planeet en haar bewoners naar hun hand blijven zetten.

Er is overigens inderdaad reden om juist in Chicago protesten te verwachten. Die worden namelijk met grote nadruk aangekondigd. Op een blogstuk van Adbusters zien we een kop, met onder meer: “# Occupy Chicago – may 1 – bring tent”. We lezen daar dat er later in mei tegelijk een G8- en een NAVO-top zal zijn. “De militaire en politieke elites van de wereld, staatshoofden, 7500 functionarissen van 80 naties, en meer dan 2500 journalisten zullen daar zijn. En wij ook. Op 1 Mei zullen 50.000 mensen uit de hele wereld naar Chicago zullen stromen, tenten, keukens, vreedzame barricades oprichten en OCCUPY CHICAGO een maandlang. Met een beetje geluk krijgen we de grootste multinationale bezetting van een topconferentie op gang die de wereld ooit heeft gezien.” Grootspraak? Dat konden we aan de vooravond van 17 september, toen Occupy Wall Street ook denken, en inderdaad, de aantallen waren kleiner dan destijds tevoren aangekondigd. Maar Occupy kwam op gang, en leeft nog steeds. De oproep om in 1 mei in Chicago actie te komen voeren tegen tegelijk NAVO en G8 lijkt me bepaald geen bluf maar een zoveelste positief teken dat ook in de VS rebellie om zich heen grijpt. En de G8 gaat dus elders vergaderen, mogelijk om dit type actie te ontlopen. Maar de NAVO confereert wél in Chicago. Alle kans – alle hoop! – dat dit niet ongestoord zal plaatsvinden.

Die 1 Mei wordt trouwens in de VS ook extra interessant. Er circuleren oproepen vanuit Occupy-kringen om die dag een algemene staking op gang te krijgen. Daarmee verbindt het nieuwe activisme van Occupy zich op een mooie manier met een oude traditie van arbeidersstrijd en internationale solidariteit. Het zal niet meevallen om zo’n staking ook werkelijk van de grond te trekken. Maar alleen al het feit dat zoiets gelanceerd wordt, en in allerlei kringen besproken en bevorderd, is al een heel positief signaal. En dát er op 1 mei in de VS allerlei actie van allerlei Occupy-actievoerders en hopelijk vele anderen zal zijn, is nu al aannemelijk. En… is het misschien een goed idee om ook in Europa, ook in Nederland, iets van Occupy de Eerste Mei de wereld in te slingeren? Als follow-up voor de belangrijke antikapitalistische demonstratie op 31 maart in Utrecht, waarvan nu ook de Facebook-oproep rond aan het gonzen is?

Eerder verschenen op Rooieravotr. Auteur: Peter Storm