Obama bezoekt Flint (MI) in verband met watercrisis

President Obama zal aanstaande woensdag hoogstpersoonlijk Flint bezoeken om zich op de hoogte te laten stellen over de voortgang met betrekking tot de watercrisis ter plaatse. Het leidingwater bleek er vorig jaar vergiftigd met lood te zijn geraakt na een tijdelijke omschakeling naar het corrosievere water uit de rivier Flint, waardoor de loodsolderingen hun beschermende laag loodoxide verloren en er lood in het water terecht kwam. Ook nu men weer teruggeschakeld is naar de watervoorziening uit Detroit (dat zijn water uit Lake Huron haalt; de grote meren in Amerika vallen onder de grootste zoetwaterbronnen ter wereld) is het probleem niet opgelost, de schade is aangericht en de loodgehaltes blijven veel te hoog in het water. In feite moet het gehele waterleidingsysteem in het straatarme Flint worden vervangen, waarvoor geschat wordt dat er ongeveer anderhalf miljard dollar nodig is.

Uit de hoorzittingen over de crisis tot nu toe door het onafhankelijke panel dat daartoe ingesteld is, blijkt dat veel ingezetenen van het overwegend uit zwarte burgers bestaande Flint vermoeden dat er raciale factoren in het spel zijn, waar het de verwaarlozing van milieu- en veiligheidsaspecten betreft.

Eén van de zaken die daarbij spelen is dat een en ander onder verantwoordelijkheid van een zogenaamde Emergency Manager is gebeurd. Emergency Managers zijn een volstrekt ondemocratische constructie, door de staatsregering van de republikeinse gouverneur Rick Snyder herintroduceerd nadat een eerder regeling (door een democratische gouverneur, James Blanchard, bedacht) was herroepen, die de gekozen town managers (het functionele hoofd van het stadsbestuur in veel Amerikaanse steden; de burgemeester vervult meestal een meer ceremoniële functie) zomaar kunnen vervangen als er structurele financiële problemen optreden. Die Emergency Managers worden door de staat Michigan aangewezen, maar kunnen ook aangesteld worden op andere posities waar normaal gesproken gekozen mensen zitten (één van de dingen waar wij wat van kunnen leren in Nederland; in de Verenigde Staten kiest men heel veel bestuurders, wij mogen echter alleen maar vertegenwoordigers kiezen. Er klopt een hoop niet in dat land, maar het oorspronkelijke politieke idee erachter was bepaald niet verkeerd).

Many residents told the Commission panel that race played a definitive role in Flint’s water crisis. As reported in the Detroit Free Press, Eric Mays, a member of Flint city council, told the panel that cities like Flint, with a majority African-American population, were disproportionately inflicted with emergency managers in comparison to majority white communities. While some residents and Gov. Snyder disagreed with the notion that race played a role, the panel itself agreed with the charge of racism in its initial report. (Inquistr)