NU.nl stopt met factcheckprogramma van Facebook

Nu.nl stopt als onafhankelijke factcheckpartner van Facebook. NU.nl blijft factchecken, maar niet meer in samenwerking met Facebook.

Facebook ligt al jaren onder vuur omdat het weinig of niets zou ondernemen tegen alle nepnieuws, hoaxes en krankzinnige samenzweringstheorieën die op het medium verspreid worden. Om de critici de wind uit de zeilen te nemen, startte FB in 2017 een samenwerkingsprogramma met  de onafhankelijke fact checkers Nu.nl en Nieuwscheckers, een project van de Universiteit Leiden.

Nieuwscheckers en Nu.nl kregen van FB toegang tot meldingen van gebruikers. Ontdekten ze berichten die onjuist waren, dan werden die berichten minder vaak weergegeven in het nieuwsoverzicht van Facebook.

Nu.nl stopt nu met de samenwerking, omdat Facebook wil verhinderen dat ook berichten van politici gecheckt worden. Volgens FB moeten politici kunnen zeggen wat ze willen, ook wanneer ze aperte leugens uitkramen. Nu.nl is het daarmee oneens en zet de samenwerking stop. Eerder deed Nieuwscheckers dat al.


Bij PVV en FVD zal men ongetwijfeld opgelucht ademhalen. Vertegenwoordigers van die partijen staan er op zowel FB als Twitter bekend om en masse hoaxes te verspreiden.


Bron: Nu.nl