Novitsjok, Russisch of niet Russisch?

De contradicties in het verhaal van de Britse regering dat Rusland verantwoordelijk zou zijn voor een aanval met zenuwgas novitsjok op dubbelspion Segej Skripal stapelen zich op. Een kort overzicht van een op zijn minst zeer verward verhaal.

Het onderzoek naar en de berichtgeving over de vergiftiging van de gepensioneerde Russische dubbelspion Sergej Skripal en diens dochter neemt steeds meer de allures aan van een omgekeerd spelletje Cluedo.

Waar in dat bordspelletje gaandeweg duidelijk moet worden wie de dader van de moord(poging) is, blijven de Britse regering en de meeste Britse kranten het toenemende aantal mogelijke daders wegwuiven om bij hun direct na de aanslag met “hoge waarschijnlijkheid” tot “grote zekerheid” gestelde verklaring te blijven: het waren de Russen.

Overigens neemt ook de twijfel toe over het (poging-tot-) moordwapen: novitsjok of toch een ander zenuwgas? Bovendien is novitsjok geen zenuwgas, maar een verzamelnaam voor een serie met sarin verwante gassen.

Ook met het aantal slachtoffers van de aanslag van 4 maart blijft het verder bergaf gaan. Was oorspronkelijk sprake van 21 tot 40 geïnfecteerden, dat aantal werd uiteindelijk gereduceerd tot drie. Van die drie is een politiedetective alweer “alive and kicking” en is dochter Julia aan de beterhand. Enkel vader Sergej schijnt nog tussen hemel en aarde te zweven.

(Lees verder bij de bron van dit artikel)

Via:: dewereldmorgen.be