NOS doet Achtung Achtung

Vanochtend vroeg werd Nederland opgeschrikt door het nieuws “van alle kanten.” Het ging eens een keer niet over de economische crisis of een voetbalwedstrijd. Het item op het NOS Journaal van 6 uur en het Radio1 Journaal daarna was dat volgens de Duitse boulevardkrant Bild, bekend van veel bloot en hoofdzakelijk roddel, er een mogelijke terreurdreiging was en dat al twee weken de hogesnelheidstreinen verscherpt in de gaten gehouden worden. Bild had het gehoord van niet ander genoemde bronnen binnen de Duitse veiligheidsdienst. En die hadden het weer gehoord van de National Security Agency (NSA), de Amerikaanse inlichtingendienst, die een telefoongesprek van twee Al Qaeda terroristen had afgeluisterd. De NSA was onlangs nog in het nieuws omdat ze iedereen overal en altijd afluisteren.

Screen Shot 2013-08-19 at 4.06.56 PMHet uit de Duitse krant overgenomen bericht werd nog eens bevestigd door de NOS-correspondent in Berlijn. Een uur later prijkte het bericht op vrijwel alle Nederlandse nieuwsmedia, rijkelijk gelardeerd met speculaties en uitspraken van deskundigen. De recente kritiek op de NSA en hun afluisterschandalen leek als sneeuw voor de zon verdwenen. Dat de prins van Monaco een buikje heeft, ook voorpaginanieuws op Bild, haalde de redactie van onze nationale belevingsnieuwszender vreemd genoeg niet. Ook was er weinig aandacht voor het andere belangrijkere nieuws in Bild, namelijk dat Lady Gaga haar tepels niet mag laten zien. Een echte rioolkrant weet wat lezers willen, iets wat ze bij de NOS maar niet willen snappen.

Gelukkig zijn we Duitsland niet en hebben we in Nederland geen hogesnelheidstreinen. Tenminste, geen rijdende hogesnelheidstreinen. De NS wist in een persbericht te melden dat zij geen aanleiding zagen om ook in Nederland het materieel en de infrastructuur te controleren om zo mogelijke terreuraanslagen en dus verkeershinder te voorkomen. Die zijn natuurlijk druk doende met de Schadensbeseitigung die het avontuur met de Fyra hen de komende decennia gaat opleveren. De nationale veiligheidscoördinator zag ook geen aanleiding om de status van terreurdreiging aan te passen, ondanks de smeekbedes van journalisten. Maar gelukkig voor de media kwam kort daarna het bericht dat Diederik Samsom gaat scheiden, waardoor het bericht dat onze treinen mogelijk bedreigd worden door bloeddorstige moslims al snel naar de achterpagina’s verdween.

Nee, de crisis is bedoeld om ons de komende duizend jaar nog bezig te houden. Het werkt verslavend. Laten we nog wat pretparken bouwen. Zie de sociale media voor meer informatie.

@wltrrr had ook vandaag weer een leuke en productieve dag. Jij toch ook?

6 gedachten over “NOS doet Achtung Achtung”

 1. Die berichtgeving over de goede daden van de NSA is zo doorzichtig als glas. Hoe afgestompt is het volk inmiddels dat het dit nieuws van Bild serieus neemt? Of deed, zoals je schrijft, de scheiding van Samsom alle andere nieuws ondersneeuwen?

 2. Dus Al Quaida wil het spoor ontwrichten? Misschien kunnen ze de expertise dienaangaande inhuren van de NS, ProRail en Schultz-Verhaegen….
  Dat Samsom in scheiding ligt verbaast me niet echt: welke zichzelf respecterende vrouw wil getrouwd zijn met iemand die mensen als uitruilthema’s beschouwd?

 3. Wat een gespindoctor allemaal. De arrestatie van de partner van die journalist is toch wel het grootste bewijs dat we afstevenen op een nieuw Stasi bewind.

 4. Toevallig gisteren na het nieuws op NOS heb ik de Franse 8uur tv-journaal gekeken en dat is wat de presentator hierover zei:

  “Er is informatie in Duitsland afkomstig uit de NSA, gepubliceerd in Bild dat terroristische organisaties willen aanslagen op de hogesnelheidstreinen plegen.

  We hebben onze directoraat van Inlichtingendiensten binnenland gevraagd om toelichting. Hun antwoord is dat er geen substantiële (! diplomatieke uitdrukking) gevaar voor de hogesnelheidstrein bekend is en daarom zullen geen aparte maatregelen genomen worden”

  Toen keek vervolgens de presentator in de camera met een licht grijns en zei afsluitend :

  ” U begrijpt het – er is niets om zorgen over te maken!”

  Dat was het einde van het journaal.

 5. Nader bekeken denk ik dat de oud-directeur van NS moet meteen minsten 1,5mln premie krijgen voor het feit dat hij persoonlijk voor gezorgd heeft dat we geen hogesnelheidstreinen in gebruik hebben en daardoor heeft hij dit terroristische gevaar doen voorkomen.

  Hulde! en Kapitein-of-industrie premie zijn goed op zijn plaats!

 6. #5 ik denk dat er een planningsfout is.
  stel de hoge snelheidstrein rydt door constructiefouten uit de rails.
  Dan stuurt de directie een paar verdachte mannen met baarden en theedoeken op het hoofd die daar op een kameel langs ryden en het journaille gilt en kryst: AL Qaida.

  en samsom kan meteen een miljoentje extra eid=sen voor terrorisme bestryding.

Reacties zijn gesloten.