(Northern) Soulklassieker du jour: Yesterday (was just the beginning)

Enig gemor in het redactielokaal over mijn “onbekende Northern Soul-artiesten”. Nu is het in zoverre waar, dat menige Northern-Soulster een of twee plaatjes heeft opgenomen, geen succes had, lokaal laat staan nationaal, en dus maar (weer) buschauffeur of lopendebandwerker is geworden. De proletarische conditie, niet alleen in de VS. Soms kunnen zij opgespoord worden en als het goed is mogen ze hun lied eens komen zingen in Engeland of omstreken. Waar ze stomverbaasd staan dat ze zo gevierd zijn (zouden ze ooit BUMA-overschrijvingen krijgen?).
Maar ook bekende artiesten hebben onbekende soulnummers op hun naam. John Miles? Ja, John Miles. Een nummer geschreven door twee leden van de Easybeats, nog een kleine Nederlandse connectie ook.


Yesterday (was just the beginning), 1972
Op de vloer kon je waarschijnlijk niet eens raden dat de zanger wit was en dat hij later beroemd zou worden met een doodgedraaid Music. Nu hebben zaaldeejays op het Eiland de gewoonte nummers nogal eens aan te kondigen. Maar als je een nummer ontdekt had waarvan je kon vermoeden dat men het niet kende kon je een artiestennaam verzinnen, zeg: Darryl Pickett of zo (zelfbedacht voorbeeld in dit geval), en het label afplakken. Op den duur kwam het wel uit maar dan had je iets/iemand gelanceerd. John Miles was evenwel gewoon onbekend in 1972.