Northern Soulklassieker du jour: ….run away from you…

Bert Berns schreef en arrangeerde het, en wie nou het origineel gedaan heeft is tamelijk onzeker. Maar deze overdonderende stem met het orkest van Les Reed wint wat mij betreft in ieder geval, we zijn hiermee in mijn persoonlijke topzoveel allertijden. Kiki Dee (Pauline Matthews), bekend geworden om minder werk en zelfs een bijna onverdraaglijk duet. Maar zo gaat het. Een enkele keer kan zij het lachen niet bedwingen bij het mimen – als het koor inzet waar zij niet aan hoort mee te doen.


Why don’t I run away from you, 1966
Met Dusty Springfield en Lulu hoort Kiki bij de drie witte Britse zangeressen die een LP bij een “zwart” label hebben gemaakt in de VS. Alleen Dusty is er bekend mee geworden.

De versie van Tami Lynn werd ongeveer tezelfdertijd opgenomen, maar pas uitgebracht dankzij het draaien van wat irregulier bemachtigde opnamen op de Northern Floor in Groot-Brittannië. Zo ging (en gaat) dat. En in 1971 werden nummers uit de Northern Soulscene nog nationaal hits. En in de VS werd deze versie, met iets andere tekst dan die van Kiki – vandaar het voorbehoud in de titel hierboven -, nog later uitgebracht, hier voor de dansvloer in Soultrain, 1975. Bert Berns, die had kunnen vertellen hoe het precies zat met die opnamen, was toen al jaren dood.


I’m gonna run away from you