Nog meer slachtoffers verwacht in Mozambique: verschillende dammen staan op breken

Enkele dagen na de doortocht van tropische cycloon Idai in Malawi en Mozambique afgelopen weekend wordt duidelijk dat de gevolgen steeds dramatischer worden. Duizenden huizen zijn vernield en het water staat tot op vandaag nog metershoog. Overlevenden zoeken hun toevlucht in bomen en op daken van gebouwen die voorlopig nog rechtstaan.

Enkele hoger gelegen boerderijen in het gebied tussen Beira en Zimbabwe doen dienst als toevluchtsoord voor honderden mensen omdat dat de enige plekken zijn waar mensen op het droge staan. Velen van hen wachten al dagen op hulp, zonder toegang tot eten en drinkbaar water.

Tot op vandaag werd een groot aantal gebieden nog steeds niet bereikt omdat de toegang onmogelijk is door het hoogstaande water. Wegen zijn grotendeels weggespoeld of verwoest. Officiële cijfers vanuit de Mozambikaanse overheid spreken van minstens 1.000 doden. Een aantal waarvan Rode Kruis-Vlaanderen vreest dat het nog fors zal oplopen omdat er nog zoveel getroffen gebieden niet bereikt werden. Niemand weet dus hoe de situatie in die gebieden is en hoeveel slachtoffers er gevallen zijn.

– Lees verder bij De Wereld Morgen