Noam Chomsky: “Kies optimisme boven wanhoop”

‘Optimism over Despair – On Capitalism, Empire and Social Change’ is een verzameling interviews van journalist C.J. Polychroniou met Noam Chomsky tussen 2014 en 2017. Zoals steeds een mooi overzicht van de ideeën en analyses van de Amerikaanse denker over de staat van de wereld.

“We hebben twee keuzes”, zegt Chomsky in Optimism over Despair – On Capitalism, Empire and Social Change. “We kunnen pessimistisch blijven en het erger laten worden. Of we kunnen optimistisch worden, de mogelijkheden aangrijpen die er zeker nog altijd zijn en zo meehelpen om de wereld een betere plek te maken om te leven. De keuze is vanzelfsprekend.” Dit is zijn antwoord op een vraag van journalist C. J Polychroniou in het boek.

Polychroniou had met Chomsky tientallen gesprekken tussen 2014 en 2017. Daarvan werden er nu 22 gebundeld in Optimism over Despair. Chomsky praat daarin voluit over zijn bekende thema’s: zijn kijk op de ‘oorlog tegen de terreur’, op het neoliberalisme, de vluchtelingencrisis en de uiteenvallende Europese Unie, over de kansen op vrede in Israël/Palestina, het belang van bewegingen als BlackLivesMatter, het Amerikaanse verkiezingssysteem en over Trump. Ook de twee grootste gevaren voor de mensheid komen aan bod: de klimaatverandering en het risico op een vernietigende kernoorlog.

(Lees verder bij de bron van dit artikel)

Via:: dewereldmorgen.be