NIK wil convenant rituele slacht niet tekenen

Het NIK (Nederlands-Israëlitisch Kerkgenootschap) is zeer ontevreden over de door Bleker opgedrongen voorzitter van de wetenschappelijke commissie die het convenant moet toetsen. De voorzitter die moet blijven van Bleker is Ludo Hellebrekers, voorzitter van de KNMvd (Koninklijke Nederlandse Maatschappij voor Dierengeneeskunde). Ook hier weet Henk Bleker meer dan de partijen die het convenant moeten ondertekenen en blijft standvastig in zijn besluit.

Het probleem van het NIK is dat Hellebrekers zich stug opstelt als het gaat om godsdienstvrijheid, hij zegt voor het welzijn van het dier op te komen. Hoe hij dan de bio-industrie en de moordfabrieken ervan kan rijmen met deze stelling, dat vraag ik mij echt af.

Als Hellebrekers zegt op te komen voor het welzijn van dieren, waarom zijn er dan zoveel misstanden in de bio-industrie en horen we de KNMvD daar nooit over in de media? Nou omdat dat flink geld in het laatje brengt van de leden van de KNMvD en de maatschap wel uitkijkt om de leden voor het hoofd te stoten.

Lees hier een verontrustend stuk uit 2002 en lees hier hoe de KNMvD in 2010 constateert dat er best wel dingen mis zullen zijn, maar dat er naar goed ambtenarengebruik eerst jarenlang goed en gedegen onderzoek gedaan moet worden voor er een conclusie aan verbonden kan worden. Voor mij is het simpel: Nederland is toch een land van regels? Laat elke dierenarts en elke veehouder een gifboekhouding bij houden, bij overtreding strenge straffen. Voorbij wordt gegaan aan het feit dat alles wat in die dieren terecht komt, ook in ons mensen terecht komt. Maar dat zal de KNMvD een zorg zijn, zij zijn er voor het welzijn van de dieren.

 

 

 

44 gedachten over “NIK wil convenant rituele slacht niet tekenen”

 1. “Voorbij wordt gegaan aan het feit dat alles wat in die dieren terecht komt, ook in ons mensen terecht komt.”

  Dus in ieder geval geen vlees eten dat scheelt aanmerkelijk aan moordfabrieken en rituele moorden.

 2. Nou, dan heeft Bleker ook eens gelijk. Dat er ook nog allerlei andere misstanden zijn in de veehouderij maakt natuurlijk niet dat het onnodig lijden van dieren door de onverdoofde slacht niet hoeft te worden aangepakt.

  Begrijp me niet verkeerd, ik ben volledig voor vrijheid van godsdienst, maar wel binnen de wetten van ons juridisch systeem en wel binnen de kaders van het algemeen fatsoen. Onverdoofde slacht hoort in Nederland dus niet thuis.

 3. @2 en @3 Slachten we toch gewoon weer lekker thuis in de badkamer .. Minder goed en netjes en zeker minder diervriendelijk dan bij de slager, maar ik laat me door de PVV en hun PvdDieren collaborateurs niet de wet voorschrijven …

 4. @3 Bob, weet jij hoe een dier ritueel geslacht wordt en hoe het in de moordfabrieken van de bio-industrie toegaat? Als ik moest kiezen, koos ik voor het vlijmscherpe mes van een rituele slachter ipv al die andere zogenaamd ‘humane’ methoden zoals levend opgehangen en geplukt worden als kip, stroomstoten krijgen als varken (die wel eens mis gaan), schietmasker dat niet goed gaat bij een koe, waarom hebben slachters in een abatoir knuppels bij de hand? Om elkaar te lijf te gaan of om de dieren die de humane methoden hebben overleefd nog even een laatste doodsklap te kunnen geven?

 5. @5

  Helemaal mee eens Keira – heb in Tunesie gewoond en daar meermalen gezien hoe ze een schaap slachten – veel humaner dan vroeger mijn opa, die elk jaar een varken slachtte – ik hoor die beesten nog schreeuwen… en kijk ook eens naar het vervoer naar het abattoir.
  Zo’n zogenaamd onverdoofd geslacht dier lijdt beslist minder – het is binnen de kortste keren doodgebloed. Geen gekrijs, geen last van andere te slachten dieren enz.

 6. @5 Keira

  Ja Keira dat weet ik, dat is ook afschuwelijk.

  Zoals je hierboven al kon lezen gaf ik al aan dat het bestaan van andere misstanden niet maakt dat je de ene misstand maar door de ogen moet zien. Als het aan mij zou liggen zouden zowel de bio-industrie als het onverdoofd slachten per direct worden afgeschaft.

  De ene misstand vergoelijkt nooit een andere. Dat stelde ik al, juist omdat zo vaak het ‘maar-hullie-doen-ook-slechte-dingen’ argument wordt gebruikt in dit soort discussies. Dat de bio-industrie nog bestaat maakt niet dat we onverdoofd slachten maar moeten toestaan.

 7. @8 Juffrouw Mizée

  Dus we moeten alle misstanden tegelijkertijd uit de wereld helpen of ze anders maar allemaal laten bestaan?

  Wat een onzin.

 8. @10: Nee. Maar je kunt niet de een iets verbieden en de ander niet. Het is een non-argument dat dit een begin zou zijn van uitgebreidere maatregelen o.h.g.v. dierenwelzijn bij de slacht. Daar ziet het nl. helemaal niet naar uit. Dezelfde normen dienen aan zowel de reguliere als de rituele slacht opgelegd te worden, zo simpel is dat. Wat kan erop tegen zijn om dat gewoon te doen?

 9. @11 Juffrouw Mizée

  Iedere reis begint met een eerste stap. Je moet ergens beginnen en alles tegelijk veranderen gaat nu eenmaal niet. Uw argument leidt ertoe dat er nooit wat zal veranderen. Noemt u mij maar pragmatisch.

 10. @12: Noemt u het pragmatisch om een slachtmethode op te leggen waarvan het zeer wel mogelijk is dat die juist slechter is? Of wilt u dat soort dingen liever niet weten?

  Gewoon dezelfde normen opleggen aan iedereen, geen uitzonderingen. En dat betekent dus in dit geval dat óók de bio-industrie zijn foutmarges drastisch moet bijstellen. Ik zie geen enkel excuus om hen uit de wind te houden.

 11. @13 “de bio-industrie zijn foutmarges drastisch moet bijstellen”
  Da’s een beetje het probleem” “bio INDUSTRIE”. Daar gaat het niet meer om dieren maar om snelheid. Als je machines hebt die meer dan 20.000 kippen per uur verwerken en slechts 0,1% gaat een beetje fout wil dat nog steeds zeggen dat er iedere 180 seconden een kip op vreselijke wijze aan z’n eind komt….per machine.
  En aangezien de ene kip de andere niet is snap je ook wel dat het dus gewoon wel fout moet gaan.
  Minder vlees eten met z’n allen is het enige alternatief.

 12. @13 Juffrouw Mizée

  Wat een onzin. Ik heb hierboven al herhaaldelijk gezegd dat als het aan mij zou liggen zouden zowel de bio-industrie als het onverdoofd slachten per direct worden afgeschaft. Misschien zou u mijn reacties eerst kunnen lezen voordat u erop reageert.

 13. @15: Als u dat werkelijk wilt dan zou u pleiten voor gelijke normen. In #7 zegt u dat u weet waar ‘verdoofd’ slachten in werkelijkheid op neerkomt, en toch spreekt u zich telkens uit tegen al het onverdoofde slachten. Waarom pleit u dan niet voor een andere manier van slachten?

  U zegt wel “als het aan mij zou liggen”, maar verlangt vervolgens alleen wat van de rituele slacht – want kennelijk ligt het niet aan u. Daarmee faciliteert u dat we in een land leven waarin machtige bedrijfslobbies maatregelen af kunnen weren – want ‘moeilijk, moeilijk’, heel veel voeten in de aarde – terwijl kleine onbetekenende clubjes gedwongen kunnen worden om zich per direct aan te passen.

 14. @16 Juffrouw Mizée

  U gelooft in revolutie, ik meer in evolutie. We moesten het hier maar bij laten denkt u niet?

 15. Gewoon dezelfde normen opleggen aan iedereen, geen uitzonderingen. En dat betekent dus in dit geval dat óók de bio-industrie zijn foutmarges drastisch moet bijstellen. Ik zie geen enkel excuus om hen uit de wind te houden.

 16. @ Joke Mizée: “Gewoon dezelfde normen opleggen aan iedereen, geen uitzonderingen. En dat betekent dus in dit geval dat óók de bio-industrie zijn foutmarges drastisch moet bijstellen. Ik zie geen enkel excuus om hen uit de wind te houden.”

  Ben je ook van mening dat in de internationale politiek deze door jouw omarmde stelling (‘Gewoon dezelfde normen opleggen aan iedereen, geen uitzonderingen.’) dient te worden gehanteerd…?

 17. @20 natuurlijk , dus Spanje en Griekenland dezelfde rentevoet als Californië en Iran net zo weinig gezeik over ( eventuele ) kernwapens als Israel , Frankrijk ect ect

 18. Halal-vlees is big business voor de Nederlandse export. Er wordt al beweerd dat NL de grootste Halal-vlees exporteur is van Europa.

  Wat grappig is vooral omdat het niet gemeld wordt op de verpakking is het volgende:

  Zelfs een oer-Hollands product als kaas blijkt in de meeste gevallen volgens de islamitische wetgeving – de Sharia – te zijn bereid.

  Waarom wordt kaas volgens de sharia-leer gemaakt? Dat komt omdat in kaas stremsel – afkomstig uit de maag van de koe – is toegevoegd. Vandaar dat de koe ritueel moet worden geslacht. Ook producten als suiker en babyvoeding zijn vaak op religieuze wijze bereid.

  Geen reden om consument in te lichten
  Friesland Campina produceert producten als Frico, Slankie en Milner die halal gecertificeerd zijn. Zij zien geen reden om dit op de verpakking te vermelden, en er is geen wettelijke verplichting dit te doen.

 19. In het licht van bovenstaande wordt het erg grappig dat de PVV zich druk maakt om halal-vlees te weren uit de restaurants van de Tweede Kamer en Provinciehuizen en dat de PvdD zich inzet voor het verbieden van halal slachten. Hoe gaat de PVV dan om met de oer-hollandse kaas van gerenommeerde fabrieken en hoe legt de PvdD uit dat we geen kaas meer kunnen produceren

 20. @ suiker op “Halal wijze ” geproduceerd ?? welk dier slacht je om suiker van te maken ???

 21. suiker? ja, ben ook benieuwd.
  Waarom doen ze er trouwens zo moeilijk over? Midden jaren 70 werkte ik bij Campina – er kwamen toen regelmatig rabbi’s over de vloer, om te checken of e.e.a. wel kosjer was. Ik zie eerlijk gezegd geen verschil.

 22. @20: Het gelijkheidsbeginsel is nog steeds van kracht, hoor. ’t Is niet iets wat ik zelf verzonnen heb of zo. En ja, het is internationaal als grondrecht van toepassing. Toch weten politici er aardig de hand mee te lichten. Er wordt bij dit onderwerp bv. gedaan alsof rituele slacht zich moet conformeren aan wat voor de reguliere slacht al zou gelden, maar daar wordt juist heel veel door de vingers gezien. (En laatst beweerde iemand ergens dat een hogere belastingschaal voor vermogenden in strijd met het gelijkheidsbeginsel zou zijn. Het is dus best wel aan interpretatie onderhevig.)

 23. Een beroep doen op het ‘gelijkheidsbeginsel’ om een uitzonderingspositie voor rituele slacht te bepleiten?

  Ach, laat ook maar …

 24. @27 , Jagers mogen nog steeds onverdoofd doden !!! Dat wil de PVV juist graag , met die zwijntjes waar auto’s en boeren last van hebben … alleen door te collaboreren met rascisten hebben jullie natuurvrienden het verbod er door gekregen .. 😥 😥 😥 😥 😥 😥 😥 😥

 25. @28 Al Bakrastani

  Gelijkheid heeft zo zijn voor- en nadelen.

  Het probleem met het maken van onderscheid tussen groepen mensen is het volgende: nu is het een onderscheid dat u goed uitkomt, dus bent u ervoor en is iedereen die ertegen is een racist of een collaborateur. Straks maakt iemand een onderscheid dat u niet zo goed uitkomt, dan roept u moord en brand. Discriminatie. Dan is degene die het onderscheid maakt de racist…

  Het maken van onderscheid is zodanig ingewikkeld dat ik gelijkheid prefereer. Voor iedereen dezelfde regels. Wel zo eerlijk en wel zo duidelijk.

 26. @29 inderdaad .. alles zit hem in het motief .. Jullie Natuurvriendjes hadden geen enkel probleem om samen te werken met Fascisten zolang er maar een paar schaapjes , naar jullie ongefundeerde en wetenschappelijk onbewezen mening , iets zachter doodgingen ..
  Dat het de PVV alleen om Moslimpje pesten ging word nu wel duidelijk doordat ze nooit hielpen de Bio-industrie aan te pakken of door hun houding nu tegenover de zwijntjes … Ik hoor de Pvdd er nog niet over brullen “verdoofde jacht ” moet toch voor op hun agenda staan ….

 27. @30 Al Bakrastani

  Dit heeft niets met moslims pesten te maken. Dit heeft te maken met fatsoen, de Nederlandse wet en gelijkheid. Als ik geen dieren onverdoofd mag slachten mag u het ook niet. Dan kunt u wel verongelijkt gaan doen dat u in uw moslim-zijn wordt aangetast maar zo werkt gelijkheid nu eenmaal.

  Concluderend: U ambieert wel de lusten van gelijke behandeling maar niet de lasten. Tja…

  Overigens:

  ‘Tachtig procent van de halalslachtingen gebeurt met verdoofde dieren, soms alleen iets minder verdoofd dan bij reguliere slachtingen.’ aldus directeur Abdulfatteh B. Al-Salah van stichting Halal Correct Certificering.

  Bron:

  http://www.volkskrant.nl/vk/nl/2664/Nieuws/article/detail/1036701/2010/10/21/Hoe-zit-het-ook-al-weer-met-halalvlees.dhtml

  Het lijkt er dus sterk op dat moslims in zijn algemeenheid helemaal geen probleem hebben met verdoofde slacht. Het betreft duidelijk niet meer dan een handjevol ‘fundamentalisten’ dat zich er nogal over opwindt.

 28. @32 dat geld voor ieder industrieel geslacht dier .. maar schaalvergroting hé dat geeft meer winst …

 29. #33

  Heb de link niet meer maar in GB speelt de discussie bij dieren artsen ook. w,o, over het gebrek aan toezictht en cijfers
  ritueel geslacht als ook export product. Het is zo dat het voor de EU niet uitmaakt, zeg maar als commissie van de gelijksheids slacht beginselen
  Volgens mij geldt het zelfde idee niet achter ieder industrieel geslacht dier, het is toch zo dat ritueel slacht , halal of kosher alles met het nakomen met gods voorschriften te maken heeft .
  Is men zondig of identieit deels of geheel kwijt als men ordinair geslacht vlees zou eten?
  Ik heb begrepen dat de Koran /Mohammed het respect en zorg voor al onze dieren juist hoog in haar vaandel droeg, ik weet niet hoe dit met de voorschriften vanuit de Thora /Jahweh zit.
  Het zou m.i logisch zijn dat halal vlees eters dit alleen van een echte biologische groene boer door hun strot kunnen krijgen Misschien dat Donne Summer .s ” I feel love” u geraakt heeft? Bless her voice and pool of tears , speel het nog eens af maar dan ook met vee transporten op weg naar de slacht in beeld……..

 30. @34 , nee Summer raakt me niet echt , vind ik eigenlijk heel onplezierige muziek , die ik zelfs een kiloknallerproducent niet zou aandoen … Er zijn trouwens verschillende Fatwa’s tegen de bio-industrie , maar ja , da’s weer geen nieuws … Alleen Fatwa’s over homogooien door een Imam met 5 volgers zijn belangrijk …

 31. Ha ha ha, het kan verkeren dat u spot on een kiloknallende producent Donna Summers arbeids vitaminen niet gunt?!
  De mens als vat van tegen strijdigheden …… die fatwa.s .waren toch ook maar meningen of niet soms….

 32. @35 Yep Fatwa’s zijn slechts meningen , waaraan door de nieuwsmedia heel selectief mee omgesprongen word … en mijn afkeer van Disco is al meer dan 35 jaar oud , dus niet bepaald spot on …

 33. Het is dat ik nog wakker ben , spot on ging helemaal niet over over u…
  Wat ik al aandroeg gaat om dans/. vrijheid van fysjieke bewging techno beat samen met tekst en ijle/iele Summers stem qua beeld vorming slacht, opo weg naar de slacht.
  Dat u mogelijk ongewild voor humor/ satire heeft gezorgd, , het zij zo en dat u aan verongelijkte gevoelens de voorkeur geeft. .
  Ik begrijp dat u een mechanisch bismallah.. strot door . mooier en toepasselijker voor de niet minder lucratieve business /klanten binding voor de bio halal produdent vindt?.
  U geeft geen antwoord op mijn oprecht gestelde vragen “‘ Is men zondig of identieit deels of geheel kwijt als men ordinair bio vlees zou eten?
  Maakt niet uit , iedereen zijn paradijs op aarde , ongelovigen en gelovigen zijn qua culturen anders geinteresseerd, ik kwam tegen dat Freddy Mercrury in Bohemian Rhapdosy ,het onder meer over bismallah had..,

 34. @39 u legt me weer woorden in de mond ..
  Persoonlijk prefereer ik Bio-Halal , verkrijgbaar via groene Moslims…
  En een door een echte slager geslacht dier boven een in een slachthuis geslacht dier , al dan niet verdoofd .. dan is dat mechanische er ook af ….

 35. Dit wordt een zogeheten gebed zonder end……
  U geeft geen antwoord op mijn geinteresseerde vragen , ik kwam vervolgens met een retorische vraag als veronderstelling , dat is geen woorden in de mond leggen…… U bent vaak meester in het op uzelf betrekken, zie uw relatie met disco terwijl spot on op de door u aangedragen kiloknallers producent was gericht en ik daar weer verder op inhaakte met ( spot on) halal producent..

  Wat is bio – Halal, ik begrijp de idee van een echte/ persoonlijke slager, concept bio is verwarrend, zijn dat slacht dieren afkomstig van zogeten biologische veehouders anders schiet het ook niet op om de verrotte macht van de bio industrie/dierenleed tegen te gaan Ik ken een zzper gezin met 3 kleine kinderen , ecologisch/milieu bewust en fel tegen de bio industrie /, mondiale gevolgen gekant zijn. Vanwege de crisis kunnen ze het zich niet meer veroorloven om nog vlees bij de echte groen slager te kopen, is het buigen voor de bio industrie geworden Weg met ook hun idealen …… dat is het juist ….

 36. http://www.groenemoslims.nl/ leveren halal geslacht vlees uit de biologische veehouderij …. via collectieve inkoop van een biologisch opgegroeide koe en die volgens de regels van de Islaam laten slachten ….

  Wat uw zzpr betreft , die heeft last van de “vergroenlinksing “van de biologische scene , waar zijn de cooperaties gebleven uit het begin ??? Gezamelijk inkopen , middenman er tussenuit en bio is weer betaalbaar voor meer mensen …

 37. Even gespeurd op de site. Ziet er goed uit, dicht bij mijn idelaen en die van genoemde ZZper familie . Leuke tip voor ze maar ik denk dat ze daar qua hoofd boven water houden , aan dergelijk georgnaiseer toe kunnen komen. Het is haast niet te geloven dat deze familie tot aan zeg maar 2009/ 10 of zo met eigen bedrijf, 7 werknemers voor cradle to cradle principes w.,o. ingangen en opdrachten van de overheid werkten , om door de crisis stelselmatig tot huidige zzper te zijn uitgekomen. En om het hoofd /gezinnetje nog boven water te houden met werk dat daar nog nauwelijks of helemaal niet bij in de buurt komt.
  En dan te denken aan die schunnige bonussen om ons aller milieu verder naar de knoppen te helpen, bonussen om mens armoede /dierenleed , bio industrie als 1 mega aandeelhouder daarvan, te bevorderen, verschrikkelijk! .
  Deze luitjes zouden overigens bedanken voor bio groen halal of kosher geslacht vlees , helemaal vegetarisch zit er ook niet in.
  Zij zijn er van overtuigd dat het dier daarmee onnoemelijk veel stervens leed wordt aangedaan.
  Ik zie zelf kosher of halal slacht als traditioneel behorend bij kleine landelijke gemeenschappen, meer als plaatselijk stammen ritueel/feest . Geen ritueel maar net zo iets als dat de westerse boer zijn eigen kip de strot door sneed of nog snijdt .
  Ik kan me wel voorstellen dat religieus overtuigden in een heel andere leefomgeving moeilijk afstand van rituele slacht praktijken kunnen nemen. Ik begrijp alleen niet wat daar bedreigend aan of welk menselijk leed daarmee gemoeid zou zijn. .
  Ik vond het wat vreemd gezien de media strijd om behoud daarvan dat Mohammed Boubkari. 1 van de intiatief nemers van Groene Moslims op “” Wij blijven hier” met onderstaand kwam:

  De hypocrisie van het onnodig lijden
  29.04 –
  Wij houden van dieren! Daarom laten we dieren wel lijden voor onze zucht naar vlees, “maar niet onnodig” zeggen we er uit schijnheilige humanitaire piëteit bij. Daarom staan we achter de initiatiefwet van de Partij voor de Dieren en willen we dat de rituele slacht zo snel mogelijk verboden wordt. Want wij houden van dieren!
  Door Mohammed Boubkari

  Het kan verkeren ….

  Een goede dag allemaal

Reacties zijn gesloten.