Nigeriaanse militairen doodden 8.000 onschuldige jongeren

Amnesty International vraagt een onderzoek naar de rol van hooggeplaatste militairen bij oorlogsmisdaden. De mensenrechtenorganisatie lanceert vandaag het rapport “Stars on their shoulders. Blood on their hands”. Daarin staat te lezen dat 8.000 mensen werden vermoord, uitgehongerd, verstikt of gemarteld tot de dood.

Uit het nieuwe rapport van Amnesty International blijkt dat het Nigeriaanse leger oorlogsmisdaden en mogelijk misdaden tegen de menselijkheid pleegde. Sinds begin 2011 stierven meer dan 7.000 jonge mannen in militaire hechtenis en werden daarbuiten nog eens 1.200 mensen om het leven gebracht. Het rapport bevat getuigenissen van slachtoffers, familieleden van slachtoffers en voormalige leden van de Nigeriaanse veiligheidsdiensten. Daarbij worden de namen genoemd van negen hooggeplaatste militairen die mogelijk verantwoordelijk zijn voor de gruweldaden.

“Welkom op je sterfbed”
In zijn strijd tegen Boko Haram heeft het Nigeraanse leger sinds 2009 minstens 20.000 jonge mannen gearresteerd. Sommigen waren amper negen. Meestal werden ze met honderden tegelijk opgepakt, maar bijna niemand verscheen effectief voor de rechtbank. (Lees verder bij de bron van dit artikel)

Via:: dewereldmorgen.be