Nigerdelta: Shell helpt uw pasgeborenen om zeep

Zuigelingen in Nigeria hebben een twee keer zo grote kans om in hun eerste levensmaand te sterven als hun moeders in de buurt van een olielek woonden voordat ze zwanger werden, wijst onderzoek uit.

Een nieuw onderzoek, het eerste dat milieuvervuiling in verband brengt met de sterftecijfers van pasgeborenen en kinderen in de Nigerdelta wijst uit dat olielekken die binnen 10 km van de woonplaats van een moeder plaatsvonden de kans op sterfte als zuigeling verdubbelde, en de gezondheid van haar voortlevende kinderen in gevaar bracht.
A new study, the first to link environmental pollution with newborn and child mortality rates in the Niger Delta, shows that oil spills occurring within 10km of a mother’s place of residence doubled neonatal mortality rates and impaired the health of her surviving children.

Olielekkage die plaatsvond terwijl de moeder nog zwanger was had geen gevolgen voor kinder- of babysterfte. Maar zelfs lekken die vijf jaar voor de conceptie plaatsvonden verdubbelden de sterfte van pasgeborenen van 38 naar 76 doden op duizend geboorten.

Lees verder bij de Guardian.