Nieuwe wet in Spanje ondermijnt democratische vrijheden

Vandaag treedt een uiterst strenge Wet voor Publieke Veiligheid in werking, die Spanje terugstuurt naar de tijd van dictator Franco. Tegenstanders noemen de wet wel de “Ley Mordaza”: een mordaza is een prop waarmee de mond wordt gesnoerd.

Beledigen van een politieagent: 600 euro. Verspreiden van foto’s van de politie in actie: 30.000 euro. Verbranden van de nationale vlag: ook 30.000 euro. Demonstreren op een plaats waar dat niet is toegestaan, en hiermee ‘de orde verstoren’: 600.000 euro. Beledigen van de koninklijke familie op de sociale media valt vanaf nu onder “terroristische activiteit”.

Een wet van van een militaire junta? Nee. Tenminste, officieel toch echt niet. Maar deze boetes van de Wet voor Publieke Veiligheid kunnen vanaf vandaag uitgedeeld worden. Tegenstanders van de Ley Mordaza, zoals de wet in de volksmond wordt genoemd (een mordaza is een prop waarmee de mond wordt gesnoerd), vrezen dat Spanje veertig jaar terug in de tijd gaat. Tot 1975 gingen de Spanjaarden gebukt onder het regime van dictator Franco. Bejaarde Spanjaarden herinneren zich bijvoorbeeld nog heel goed dat het heel normaal was, dat een politieman je op de tram een draai om de oren gaf, wanneer je een vriendin vlug op de wang kuste.

Het wetsvoorstel werd ingediend door de regerende rechtse Partido Popular (PP). Volgens Jorge Fernández Díaz, minister van Binnenlandse Zaken, is de wet noodzakelijk om het evenwicht tussen veiligheid en vrijheid te bewaren en passen de regels ‘uitstekend’ in het Spaanse rechtssysteem. Sinds het uitbreken van de crisis in 2008, gaan de Spanjaarden regelmatig in massaal de straat op om te protesteren: meestal tegen het politieke beleid in het algemeen en bezuinigingen in het bijzonder. (Lees verder bij de bron van dit artikel)

Via:: dewereldmorgen.be