Nieuwe president Slowakije, een vrouw en niet rechts

Ze is relatief jong, heeft amper politieke ervaring en standpunten die in het conservatieve Slowakije als ‘radicaal liberaal’ worden gezien. Toch is Zuzana Caputová (45) gekozen tot nieuwe president van Slowakije. Voor het eerst in de geschiedenis gaat het ambt naar een vrouw.’ bron NOS

Caputová is al meer dan 20 jaar strijdster tegen corruptie en voor mensenrechten. Soms geeft nieuws ook hoop, zou dit een kentering zijn van het opkomende rechts-extremisme in regio? Of zal Slowakije een eiland worden? Zal Caputová vast kunnen blijven aan haar principes op dat niveau? Zal zij lang genoeg kunnen leven om haar principes uit te kunnen voeren?

Allemaal vragen, en nog geen antwoorden. We zullen het gaan zien in de toekomst.

Maar dat ze dapper is, dat is een feit. Ze is niet door een glazen plafond gebroken, ze is door een heel gebouw gebroken, van boven tot onder. Ze is gescheiden, heeft kinderen, is voor abortus, voor homorechten en wil dat vluchtelingen ook in Slowakije opgevangen moeten worden en bij dat alles is ze ook nog pro-Europa. En dan heeft ze ook nog gewonnen, als vrouw, met al deze overtuigingen, in een extreem-rechts mannenbolwerk. Ik zeg: chapeau!