Nieuwe peiling: Biden loopt ver uit op Trump

Volgens een nieuwe peiling van CNN heeft Biden onder mensen die waarschijnlijk gaan stemmen een voorsprong van 16% op Trump opgebouwd. De zittende president komt uit op 41%, zijn uitdager op 57%. Biden wint in vergelijking met de laatste peiling 4%, Trump verliest 2%. 


De peiling dateert van de periode 1-4 oktober, dus ná het debat tussen beiden en – deels – ná Trump’s opname in het ziekenhuis wegens Covid-19. Opmerkelijk: Trump verliest vooral stemmen onder ouderen (60-39 ten faveure van Biden). Ook onder vrouwen (66-32) en POC (69-27) doet Biden het veel beter dan Trump.

Daar staat tegenover dat Trump zijn voorsprong onder laag opgeleide witte mannen heeft weten te vergroten van 61% naar 67%.

Bedenk je dat de president in de VS gekozen wordt door 538 kiesmensen. Dat betekent dat absolute aantallen veel minder belangrijk zijn dan de verhoudingen in zgn. ‘swing states’, staten waar beide kandidaten kunnen winnen. Biden leidt in de meeste swing states, maar met nog een maand te gaan kan dat veranderen.

Uitgelichte afbeelding: By Daniel Schwen – Own work, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=4615197