Nieuwe onthullingen over moordenaar Lübcke

Op 1 september 2018 nam Stephan Ernst, de vermoedelijke moordenaar van CDU-politicus Walter Lübcke, samen met zijn boezemvriend Markus Hartmann deel aan een demonstratie van de fascistische AfD in Chemnitz. Beiden zitten momenteel achter de tralies. Ernst omdat hij verdacht wordt van de moord, Hartmann omdat hij daarbij vermoedelijk hand- en spandiensten verleende. 

De deelname aan de demonstratie van de AfD is vooral zo brisant omdat de Hessische inlichtingendienst tot voor kort volhield dat Ernst al in 2009 afscheid had genomen van de naziscene en om die reden niet meer in de gaten gehouden werd. Eerder deze week bleek al dat die claim niet geheel conform de waarheid was: Ernst figureerde nog in 2013/14 prominent in rapporten van de inlichtingendienst over de nazi-terreurorganisatie NSU.

Van de claim dat Ernst een lone wolf is die zich al tien jaar niet meer in het nazicircuit bewoog, is inmiddels weinig meer over. De rechtbank verlengde enkele weken terug het voorarrest van Hartmann. Het OM denkt dat hij al vanaf oktober 2015 samen met Enst plannen maakte om Lübcke te vermoorden. Beide nazi’s bezochten op 14 oktober 2015 een bijeenkomst in Lohfelden (bij Kassel) waar Lübcke de bouw van een onderkomen voor asielzoekers verdedigde. Een half jaar later werd een 22-jarige migrant in de buurt van het onderkomen met een mes in de rug gestoken. Justitie verdent Stephan Ernst van die aanslag.

Nog een opmerkelijk feit: Hartmann werd in 2006 na de moord door de NSU op Halit Yozgat door de politie ondervraagd. Tijdens dat verhoor bleek dat Hartmann Yozgat persoonlijk kende. Ondanks het feit dat ook toen al bekend was dat Hartmann tot de harde kern van de regionale naziscene behoorde, deed de politie niets met die informatie.

Het mag duidelijk zijn dat Ernst – in tegenstelling tot hetgeen de inlichtingendienst claimt – in 2009 geen afscheid heeft genomen van de naziscene. Integendeel: hij dook op bij manifestaties van extreemrechts, doneerde geld aan de AfD, pleegde een aanslag op een asielzoeker en bereidde de moord op Lübcke minutieus voor. Bovendien maakte hij volgens het ARD-programma Panorama tot tenminste 2011 deel uit van de nazi-organisatie “Freier Widerstand Kassel”.

De vraag is natuurlijk waarom de Hessische inlichtingendienst in eerste instantie al die onjuiste informatie over Ernst verspreidde. Niet alleen had men beter kunnen weten, men wist ook daadwerkelijk beter. Incompetentie of bewuste desinformatie? Het begint inmiddels sterk op het laatste te lijken. Onwaarschijnlijk is dat niet, want de Hessische inlichtingendienst sloeg al tijdens het onderzoek naar de NSU zó’n treurig figuur dat zelfs conservatieve media zich afvroegen of de inlichtingendienst en de naziscene niet gewoon twee handen op één buik waren.

Bron: Exif-recherche

Uitgelichte afbeelding: nazibetoging in Leipzig, 2009. By Herder3 – Own work, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=9036277