Nieuwe escalatie rond Gaza omdat Israel weigert toezeggingen gestand te doen

Het Israelische leger heeft donderdagmorgen doelen in Gaza bestookt, nadat een raket uit Gaza op Israel was afgevuurd. De raket was weer een antwoord op het feit dat Israel een totale blokkade op zee voor de vissers uit Gaza had afgekondigd.
Een nieuwe escalatie rond Gaza, sinds in mei een staakt-het-vuren werd bereikt, is daarmee een
feit. De eerdere uitbarsting in mei kostte het leven aan 28 Palestijnen en vier Israeli’s. Er werd voor miljoenen schade aangericht in Gaza.
Israel kondigde de zeeblokkade af nadat zogenaamde ”vuurballonnen” (ballonnen waaraan brandende materialen waren bevestigd) branden hadden gesticht in gebieden bij de grens met Gaza. Er braken vijf branden uit in het gebied van de Regionale Raad van Eshkol. Woensdag ontploften daar ook twee vuurbommen boven kassen. Twee andere branden ontstonden in de regio Sha’ar HaNegev en één in Netivot.
De nieuwe aanvallen met ”vuurballonnen” zijn vermoedelijk een Palestijns antwoord op het feit dat Israel tot nu toe het staakt-het-vuren niet uitvoert. De Palestijnse bewegingen eisen dat de importrestricties voor Gaza worden verminderd, dat er een begin kan worden gemaakt met humanitaire projecten en met herstel van de infrastructuur voor bijvoorbeeld de levering van elektriciteit. Ook willen diverse fracties dat verdere fondsen van het emiraat Qatar worden doorgelaten, nadat alleen een eerste deel daarvan met Israelische toestemming is doorgelaten.

– Eerder verschenen bij Abu Pessoptimist