Nieuw onderzoek naar dood Mitch Henriquez

Er moet nieuw onderzoek gedaan worden naar de dood van Mitch Henriquez. Dat heeft de rechter vandaag tijdens een pro-formazitting besloten. Aanleiding is een rapport van de verdediging van de twee agenten die vervolgd worden voor de dood van Henriquez. Daarin wordt gesteld dat Henriquez niet om het leven is gekomen door de toepassing van een wurgklem zoals de Rijksrecherche oorspronkelijk had geconcludeerd, maar door een hartstilstand. Onderzoekers van het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) gaan het nieuwe onderzoek uitvoeren.

Het nieuwe onderzoek heeft tot gevolg dat de inhoudelijke behandeling van de zaak uitgesteld moet worden, waarschijnlijk tot het late najaar. De rechtbank liet blijken allesbehalve ingenomen te zijn met het gedrag van de verdediging. De advocaten van de verdachte hadden van tevoren niemand op de hoogte gesteld van het onderzoek dat ze zelfstandig lieten verrichten. Formeel bestaat daar weliswaar geen verplichting toe, maar het wordt algemeen gezien als “not done”.

Het door de verdediging aangedragen rapport werd opgesteld door forensisch arts Kees Das. Das wist eerder in een gelijksoortige zaak zoveel twijfel te zaaien, dat de betrokken agenten door de rechtbank werden ontslagen van rechtsvervolging. politie repressie

Mitch Henriquez werd op 28 juni 2015 zonder concrete aanleiding gearresteerd door de Haagse politie, die wat betreft racistisch geweld een reputatie hoog te houden heeft. Een van de agenten nam hem daarbij in een nekklem, terwijl vier andere agenten op hem gingen zitten.  Een onbeweeglijke Henriquez werd vervolgens in een politiebusje gesleurd en naar het bureau afgevoerd. Daar constateerde men dat hij overleden was. In eerste instantie zei het OM dat Henriquez onderweg naar het politiebureau onwel was geworden, maar die verklaring moest weer worden ingetrokken toen uit beelden op social media bleek dat het slachtoffer al tijdens de arrestatie buiten bewustzijn was geraakt. Blijkbaar achtte de Haagse politie het niet nodig medische hulp in te roepen.

Slechts twee van de betrokken agenten werden door het OM vervolgd. Hun namen zijn tot op heden niet gepubliceerd, ook al iets wat hoogst ongebruikelijk is.