Van alle Afrikaanse landen vangt Ethiopië het grootste aantal vluchtelingen op. Meestal zitten mensen er jarenlang gevangen in een uitzichtloze situatie, omdat het internationale asielsysteem niet deugt.
Het is druk op de binnenplaats van het centrum van het Jesuit Refugee Service in de Ethopische hoofdstad Addis Abeba. Een van de mensen die er rondhangen is Benyamin. Hij is vanuit Jemen naar Ethiopië gevlucht omdat hij zich als moslim tot het jodendom had bekeerd. In Jemen bestaat godsdienstvrijheid niet.
De 35-jarige Guilain uit het West-Afrikaanse Guinee leeft al elf jaar in Ethiopië, terwijl zijn vrouw en dochter twee jaar geleden naar de VS mochten verhuizen. Hij hoopt dat ze daar uiteindelijk herenigd zullen worden. “Ik mis hen, maar moet mijn hart intact houden: ik mag niet te veel aan hen denken.” De binnenplaats van het centrum lijkt wel een microkosmos van de Afrikaanse conflicten. Zo zijn er vluchtelingen uit onder andere Zuid-Soedan, Congo, Oeganda, Somalië, Eritrea, Jemen en Burundi. De directeur van het centrum, Hanna Petros, wil dit jaar 1700 mensen helpen.
Failed states
Terwijl de Europese landen zich beklagen over de toestroom van vluchtelingen, zijn het de ontwikkelingslanden die 86 procent van alle vluchtelingen wereldwijd opvangen. Dat blijkt een Global Trends-rapport van de VN-vluchtelingenorganisatie (UNHCR). In Afrika voert Ethiopië de lijst aan met 680.000 buitenlandse vluchtelingen. Deze landen worstelen al met de noden van hun eigen bevolking en zijn niet geneigd om vluchtelingen te laten studeren, werken of vrij te laten rondlopen. (Lees verder bij de bron van dit artikel)
Via:: dewereldmorgen.be