NGOs dagen EU voor rechter voor licentie glyfosaat

Europese NGOs stappen naar de Oostenrijkse rechtbank om het Duitse Federale Instituut voor Risico-analyse en het Europees Agentschap voor Voedselveiligheid aan te klagen voor het schrijven van vervalste wetenschappelijke analyses, voor het overnemen van teksten van bedrijven en die als eigen werk voor te stellen. Zij noemen dit ‘wangedrag’ met als doel de verlenging van de productielicentie van glyfosaat.

Op maandag 4 december 2017 lichtten Helmut Birscher, auteur van het boek The Glyphosate Files namens de Oostenrijkse organisatie Global 2000, Koen Hertoge en toxicologe Angeliki Lysimachou namens de Europese koepelorganisatie  Pesticide Action Network1 en advocaat Josef Unterweger tijdens een online persconferentie toe waarom zij het Duitse Federale Instituut voor Risico-analyse (BfR) en het Europees Agentschap voor Voedselveiligheid (EFSA) voor de Oostenrijkse rechtbank dagen.

Zij beschuldigen deze organisaties van het gebruik van vervalste wetenschappelijke studies die werden gesponsord door agromultinational Monsanto, van plagiaat en wangedrag met als bedoeling een gunstige beslissing te forceren voor de verlenging van de productielicentie van glyfosaat. Dit chemisch product is meest bekend onder de merknaam RoundUp, het belangrijkste commerciële product van Monsanto.

(Lees verder bij de bron van dit artikel)

Via:: dewereldmorgen.be