Netanyahu eindelijk in staat van beschuldiging voor corruptie, fraude en misbruik van vertrouwen

De Israelische advocaat-generaal Avichai Mandelblit heeft donderdag eindelijk de knoop doorgehakt en premier Benjamin Netanyahu in drie zaken in staat van beschuldiging gesteld. De drie zaken betreffen gevallen van corruptie, fraude, en misbruik van vertrouwen. Het is de eerste keer dat een zittende Israelische premier wordt aangeklaagd voor corruptie. Netanyahu heeft nog voor de (inmiddels twee keer gehouden) laatste Israelische verkiezingen geprobeerd er een wet door te jagen die hem zou vrijwaren van vervolging zolang hij premier is, maar dat is hem niet gelukt.

De zaken hebben de namen 1000, 2000 en 4000. Van de drie wordt 4000 als de ernstigste beschouwd. Netanyahu gaf daar – als minister van Telecommunicatie – gunsten weg aan de zakenman Shaul Elovich, die de baas was van het telefoon- en telecommunicatie bedrijf Bezeq en ook van de populaire nieuwssite Walla. De gunsten die Netanyahu aandroeg verschaften Elovich inkomsten van zo’n 500 miljoen dollar op telecom gebied. In ruil daarvoor konden Netanyahu (en zijn vrouw) regelmatig vragen om de inhoud van het nieuws op Walla zo te wijzigen dat zij er goed afkwamen en hun eventuele tegenstanders zwart werden gemaakt. Elovich zou de redactie hebben geïnstrueerd om de wensen van de Netanyahu’s in te willigen.

De zaak 2000 gaat over een serie ontmoetingen die Netanyahu had met Arnon Mozes, de eigenaar van de grootste Israelische krant Yedioth Ahronoth.Volgens de aanklacht kwamen hun afspraken er op neer dat Netanyahu zou proberen de oplage van de (gratis) pro-Netanyahu krant Israel YaYom  van de Amerikaanse miljardair Adelson wat te verminderen, in ruil waarvoor Yedioth Ahronoth gunstig zou schrijven over de Netanyahu’s.

Zaak nummer 1000 gaat over giften die Netanyahu ontving van de rijke zakenman uit Hollywood Arnon Milcham en de Australische miljardair James Packer. Het ging onder meer om dure sigaren en champagne en dat jarenlang. Andere leden van de familie Netanyahu vroegen en ontvingen overigens ook giften van de twee. Netanyahu zou daarvan op de hoogte zijn geweest. Al met al zou Netanyahu zich door zich als staatsman zo te laten fêteren in een situatie van conflicterende belangen hebben gemanoeuvreerd.

Het is de vraag – zeker nu de poging van Gantz om een kabinet te formeren ook is mislukt en het nog wel een tijdje kan duren voor het zittende kabinet wordt afgelost – of Netanyahu zolang nog kan aanblijven als premier.

Ook verschenen op Abu’s blog.