Neonazi’s en politie op de vuist in Brussel

Een betoging in Brussel van zo’n 5000 neonazi’s tegen het VN-migratiepact is op flinke rellen uitgelopen. De nazi’s bekogelden de politie met stenen en belaagden een cameraploeg van VTM:


De politie zette traangas en een waterkanon in tegen het rechtse gajes.

De betoging was georganiseerd door – o.a. – het Vlaams Belang en de nazi-organisatie Schild en Vrienden.  De rechtse N-VA – tot voor kort regeringspartij – nam niet deel aan de organisatie van de betoging, maar N-VA kopstuk Theo Francken sprak op Twitter wél zijn sympathie uit voor de doelstellingen van de betogers. Uiteraard distantieerde Francken zich van het geweld, maar iedereen weet dat hij dat uitsluitend voor de vorm deed.

Bart Somers van de Open Vld (liberalen) bekritiseerde Francken openlijk op Twitter:

Ietwat schijnheilig, want tot voor kort deelde Somers het bed met Francken. Zowel N-VA als Open Vld maakten deel uit van de regering Michel. Over Francken’s racistische geblaat (en beleid) als staatssecretaris van Asiel en Migratie deden de liberalen er tijdens de regeringsperiode het zwijgen toe. Nu er verkiezingen in aantocht zijn moet de links-liberale kiezer blijkbaar gepaaid worden.

Het migratiepact – in de wandeling beter bekend als het pact van Marrakesh – zorgt voor grote opwinding in extreemrechtse kringen. Het plan omvat weinig meer dan een aantal afspraken om migratie rationeel en efficiënt te reguleren, maar volgens het fascistische contingent is het een ‘duivels plan‘, ‘een absoluut horrorscenario dat zal resulteren in de vernietiging van Europa’ (citaten letterlijk ontleend aan fascistische complotblogs).