Neo-nazi’s vallen tegenbetogers aan in Charlottesville, Virginia

Een groep van ongeveer 500 neo-nazi’s heeft vannacht in Charlottesville, Virginia, een klein groepje tegenbetogers aangevallen met brandende toortsen en pepperspray.


Voor vandaag staat een grote nazi-demo gepland op het terrein van de universiteit in Charlottesville. Pas gisteren hoorde men uit anonieme bronnen dat een groep nazi’s van plan was nog diezelfde avond naar Charlottesville af te reizen. Tijd om nog een effectieve tegendemonstratie te organiseren was er toen niet meer. Op het universiteitsterrein had zich een klein groepje studenten, vergezeld van enkele docenten, verzameld. Uiteraard vormden de studenten geen partij voor de nazi’s. De politie vond het allemaal wel best en keek vanaf een afstandje toe, een opmerkelijk contrast met het optreden tijdens betogingen van Black Lives Matter.


Bij iedereen die nog twijfelde aan het karakter van de ‘alt-right’ moeten nu toch wel de ogen open zijn gegaan. De nazi’s scandeerden leuzen als “Jews will not replace us” en “blood and soil”. “Blut und Boden” is een oude nazileus, waarbij het edele Germaanse boerenras en haar verbondenheid met de Duitse bodem werd afgezet tegen het kosmopolitische, nomadische Jodendom, dat geen vaderland kende.