Neo-nazi moordcomplot Duits leger breidt zich uit

In de zaak tegen de Duitse legerofficier Franco A. is opnieuw een aanhouding verricht. De politie arresteerde vandaag een militair die er van wordt verdacht samen met Franco A. en de eveneens opgepakte student Matthias F. aanslagen te hebben beraamd op politici die zich inzetten voor de belangen van vluchtelingen.

Volgens Die Zeit gaat het om de 27-jarige 1e luitenant Maximilian T. Op de lijst van te executeren ‘volksvijanden’ bevindt zich o.a. oud-president Gauck. Franco A. had de aanslagen uit moeten voeren met een in Oostenrijk aangeschaft wapen. De samenzweerders wilden vervolgens Syrische vluchtelingen de aanslag(en) in de schoenen schuiven.

Naast Gauck staan ook Minister van Justitie Maas, enkele activisten van Die Linke en Philipp Ruch van het Zentrum für Politische Schönheit op de lijst. Ook leden van de Zentralrat der Juden en de Zentralrat der Muslime behoren tot de doelwitten. Daarnaast wilde de groep een bevrijdingsactie organiseren voor Holocaustontkenner Ursula Haverbeck, mocht die tot een gevangenisstraf veroordeeld worden.

De aanwijzingen dat zich binnen de Bundeswehr één of meerdere extreemrechtse cellen bevinden, worden met de laatste arrestatie steeds sterker. Momenteel onderzoekt de politie alle kazernes van het land. In diverse kazernes zijn inmiddels nazimemorabilia aangetroffen.