Deze week lazen wij overal: de TTIP onderhandelingen verlopen slecht. Frankrijk wil ermee stoppen, en ook Duitsland zegt dat de onderhandelingen zijn mislukt.
Foodwatch vreest dat dit een afleiding is, dat je nu gerust wordt gesteld zodat de handelsverdragen straks stilletjes kunnen worden doorgevoerd. Terwijl wij worden afgeleid met berichten over TTIP, ligt CETA (nagenoeg hetzelfde handelsverdrag maar dan met Canada) op de loer.
Canadese organisaties waarschuwden Foodwatch deze week: CETA is even erg voor de voedselveiligheid als TTIP. Wat CETA betreft is het vijf voor twaalf. Tachtig procent van de grote Amerikaanse multinationals heeft een vestiging in Canada, en kan ons land onder CETA gewoon via de Canada-route aanklagen.
Nu dreigt CETA op zeer korte termijn te worden doorgevoerd. Nog erger, de Europese Commissie wil het zelfs doorvoeren vóórdat ons parlement er iets over mag zeggen. ‘Voorlopige toepassing’ noemt de Europese Commissie dit. Foodwatch noemt het achterkamertjespolitiek. Met deze ‘voorlopige toepassing’ wil de Europese Commissie gewoon haar zin doordrukken, ondanks alle protesten. Wat de commissie er niet bij vertelt: sommige onderdelen van het verdrag blijven drie jaar(!!!) van kracht. Oók als onze Tweede Kamer straks het hele verdrag afkeurt.
Zelfs onze eigen Minister Ploumen licht de Tweede Kamer verkeerd in over CETA en TTIP.
Minister Ploumen blijft ontkennen dat onze Europese standaarden met handelsverdragen TTIP en CETA van tafel zullen worden geveegd. De Minister verzekerde de Tweede Kamer zelfs dat dit niet zou gebeuren. Maar dit blijkt helemaal niet waar te zijn. Hiervoor waarschuwden Canadese, internationale en Nederlandse maatschappelijke organisaties deze week. Ook een internationaal team van rechtsgeleerden concludeerde afgelopen zomer al dat onze standaarden wel degelijk op het spel staan.
Met CETA en TTIP zetten wij de deuren wagenwijd open voor hormoonvlees, hormoonverstorende stoffen, pesticiden en genetisch gemodificeerde organismen (GGO’s) die in Europa nu nog uit voorzorg worden verboden. Om maar nog niet te spreken van ISDS/ICS, wat van dit handelsverdrag niks anders maakt dan de volgende stap naar volledig corporatisme/oligarchie.
Teken het Europees Initiatief! (tegen CETA/TTIP)
CETA CHECK!
Red de democratie. Teken voor een referendum over TTIP en CETA!