Nee toch!?! Al weer een verwijzing naar het fascisme!

Dit is een gastbijdrage van Maxim1110.

De discussie rondom Hitlervergelijkingen en het (neo)fascisme van de PVV is eigenlijk pas echt losgekomen met de publicatie van het boek ‘De eeuwige terugkeer van het fascisme’ van Rob Riemen. De opkomst van extreem rechts is niet een probleem dat alleen in Nederland speelt, getuige de affaire rondom Berlusconi de afgelopen tijd en de grote winst van de N-VA in België. Het opvallendste speelt zich echter af in de Verenigde Staten: The Tea Party. Een eerste overeenkomst met de PVV is in ieder geval al treffend: het IQ is ongeveer even hoog en de standpunten zijn net zo goed onderbouwd.

De Amerikaanse professor in de sociologie en “global studies” William I. Robinson, verbonden met de University of California in Santa Barbara verbindt de opkomst van het neofascisme, of “21st century fascism”, zoals hij het noemt, aan het falen van het globale kapitalisme van de laatste jaren in dit uitgebreide artikel op Al Jazeera. Hij geeft aan de term fascisme niet lichtjes zomaar overal aan toe te kennen, en geeft een aantal criteria dat voornamelijk toegespitst is op the Tea Party. Opvallend genoeg (of niet?) zijn dit vaak ook criteria die heel makkelijk aan de PVV te koppelen zijn, ik citeer:

3. A scapegoat which serves to displace and redirect social tensions and contradictions
In this case, immigrants and Muslims in particular. The Southern Poverty Law Centre recently reported that “three strands of the radical right – hate groups, nativist extremist groups, and patriot organisations – increased from 1,753 groups in 2009 to 2,145 in 2010, a 22 per cent rise, that followed a 2008-9 increase of 40 per cent.”

A 2010 Department of Homeland Security report observed that “right wing extremists may be gaining new recruits by playing on the fears about several emergency issues. The economic downturn and the election of the first African American president present unique drivers for right wing radicalisation and recruitment.” The report concluded: “Over the past five years, various right wing extremists, including militia and white supremacists, have adopted the immigration issue as a call to action, rallying point, and recruitment tool.”

4. A mass social base
In this case, such a social base is being organised among sectors of the white working class that historically enjoyed racial caste privilege and that have been experiencing displacement and experiencing rapid downward mobility as neo-liberalism comes to the US – while they are losing the security and stability they enjoyed in the previous Fordist-Keynesian epoch of national capitalism.

5. A fanatical millennial ideology involving race/culture supremacy embracing an idealised and mythical past, and a racist mobilisation against scapegoats
The ideology of 21st century fascism often rests on irrationality – a promise to deliver security and restore stability is emotive, not rational. 21st century fascism is a project that does not – and need not – distinguish between the truth and the lie.
6. A charismatic leadership
Such a leadership has so far been largely missing in the United States, although figures such as Sarah Palin and Glenn Beck appear as archetypes.

Ik heb hier overigens de eerste twee punten weggelaten, omdat deze voornamelijk erg toegespitst zijn op the Tea Party of niet relevant zijn in dit geval.

Maar de gelijkenissen met de ideologie van de PVV moge duidelijk zijn, is het dat niet, dan bij deze:

Allereerst, punt 3. Een zondebok, zodat er een gezamenlijk “doelwit” is. Bij de PVV overduidelijk de Islam, maar ook links is vaak de dupe van de haatzaaierij van Wilders en kornuiten. Ik denk dat dit verder weinig woorden behoeft.

Punt 4, een grote “sociale basis”. Ik kan hier veel woorden aan vuil maken, maar ik heb denk ik maar twee namen nodig om mijn punt duidelijk te maken. Die twee zijn Henk en Ingrid.

Punt 5, superioriteit van cultuur of ras. Hoewel de PVV minder toespitst op ras dan op de Islamitische cultuur, die achterlijk, gewelddadig en toch zeker minderwaardig is volgens Wilders, passeren ook racistische opmerkingen zo nu en dan de revue. Neem bijvoorbeeld de tweet van Wilders op de verjaardag van de PvdA. Hij sprak met een duidelijk neerbuigende houding over PvdArabieren, en de Arabieren zijn een ras.

Wat ik echter nog sterker vind aan dit vijfde punt, is de toelichting die erbij staat:

The ideology of 21st century fascism often rests on irrationality – a promise to deliver security and restore stability is emotive, not rational. 21st century fascism is a project that does not – and need not – distinguish between the truth and the lie.

Ik heb zelden zo’n sterke en kernachtige omschrijving van de PVV gezien, hier valt in feite geen speld tussen te krijgen.

Punt 6 dan, een charismatische leider. Ook dit heeft de PVV, net als de LPF vroeger. Wilders ziet er natuurlijk achterlijk uit met zijn peroxidekuif, maar hij is wel degene die de PVV groot kan maken, en hij alleen. Zou hij wegvallen, dan zakt de PVV in no-time in elkaar, net zoals dat destijds met de LPF na de moord op Pim Fortuyn is gegaan.

Al met al moge het duidelijk zijn dat hier weer een treffende koppeling van de PVV aan het (neo)fascisme voor het oprapen ligt. Zal dit iets uithalen voor de PVV en haar fanatiekelingen? Waarschijnlijk niet, want dit is een artikel van een wetenschapper, en die zijn altijd links (tenzij ze global warming ontkennen natuurlijk, dan zijn ze prima!). Hans Jansen is nou niet bepaald links, maar die kunnen we ook geen wetenschapper noemen lijkt me zo.

En nog iets: dit stuk is gepubliceerd op de website van Al Jazeera! Al Jazeera, u weet wel, die jihadistische, anti-westerse en haatzaaiende omroep uit Qatar. Die ondertussen over de belangrijkste gebeurtenissen in de wereldpolitiek van de afgelopen jaren veruit de beste en volledigste berichtgeving heeft. Maar dat doet er niet toe, want de Arabische lente bestaat niet want dat is een ontkrachting van de theorie dat Islam en democratie niet samen gaan.

7 gedachten over “Nee toch!?! Al weer een verwijzing naar het fascisme!”

 1. “The ideology of 21st century fascism often rests on irrationality – a promise to deliver security and restore stability is emotive, not rational. 21st century fascism is a project that does not – and need not – distinguish between the truth and the lie.”

  Zou dit ook met de invloed van de MSM/TV te maken hebben, die de toeschouwers elke dag in een irreëel, c.q. droomwereld laten verkeren? Door middel van dit hersenspoeling verliezen de toeschouwers de kwaliteit om de realiteit van de waan te onderscheiden en zolang de winkels vol zijn en voldoende te vreten valt, hebben ze geen nood aan denken en tevens blijven ze koest?

  Brood en spelen.

 2. En toch zijn de overeenkomsten ontzettend groot. Je kan haast niet ontkennen dat de PVV fascistische trekken heeft en TE veel overeenkomsten met de opkomst van de nazi partij in de jaren 30 . Mensen die de paralellen niet zijn die zijn stekeblind. De PVV is een groot gevaar voor ons land het heeft nu al voor zoveel ontwrichting in de samenleving gezorgd dat je je kan afvragen of het niet nog verder gaat escaleren.

 3. Inderdaad, en een van de treffendste overeenkomsten is misschien nog wel het moment waarin die partijen opkomen: de opkomst van de NSDAP vond plaats in het kielzog van de zwaarste economische crisis die Duitsland ooit had meegemaakt. Alle extreemrechtse partijen die nu in opkomst zijn profiteren in feite van de economische crisis van de afgelopen jaren.

  @Nexus: ik denk dat dat zeker een rol speelt. Kijk maar eens naar iets als “My Super Sweet 16”, dat zijn mensen die volgensmij ook niet meer helemaal grip hebben op de realiteit.

 4. Ik wil graag even de schrijvert complimenteren met dit informatieve en helder en leuk opgeschreven stuk. Het voegt imo echt iets substantieels toe aan de “fascisme kenmerken” waar we het hier vaker over gehad hebben. Zie bv de 10 fascisme kenmerken op wikipedia.

 5. Meh, dat is geen fascisme, dat is gewoon Astro Turfing en de arbeider die zijn eigen graf graaft. Net als in Nederland. Straks weer grens controles en dan geld vrijheid van goederen alleen nog voor de grote bedrijven, die dan in elke lidstaat andere prijzen kunnen rekenen. :).

  We worden bespeelt jongens, bespeelt met angst.

Reacties zijn gesloten.