Vond dat toch al geen goed idee, maar na het lezen van de column van Rob Wijnberg in nrc.next en het artikel over de Gentse politie (ook uit nrc.next), denk ik dat het helemaal geen goed idee is.
De werkwijze van de Nederlandse politie staat beschreven in stap 1 en stap 2 van de Dutch Approach, in het stuk van Wijnberg. Iedereen gniffelt er om en denkt dan, ja maar zo kan het toch niet echt zijn?
Nou, ga maar zitten. Even een verkorte lezing uit een artikel waarom het de Gentse politie wel lukt om 70% van de overvallen wel op te lossen en de Nederlandse politie slechts komt op 23%! 23% wordt slechts opgelost, de rest kun je op je buik schrijven.
Hoe doet de Gentse politie het anders? Nou ze werken er hard en gedreven aan en doen alles zelf. Er is één unit van 8 mensen die er elke dag mee bezig zijn (aantal inwoners Gent 240.000 – ter vergelijking Amsterdam: 767.849 ; Rotterdam: 590.131; Den Haag: 489.375 en Utrecht: 306.731). Daarbij behandelen ze ook de overvallen op straat. Deze worden in Nederland vaak niet meegeteld als overval (saillant detail: ook bij het oplossen van straatroof scoort Nederland een magere 30%). Daarbij, Belgische politie kan geen enkele melding naast zich neerleggen, van elke melding moet een proces-verbaal opgemaakt worden. Dus ook daar een berg papierwerk.
Elke ochtend komen de 8 rechercheurs bij elkaar en nemen de voorgaande 24 uur door. Nederlandse politiefunctionarissen waren verbaasd dat ze dat allemaal zelf moesten doen. Ben geen politievrouw, maar daar ben ik dan weer verbaasd over 😮
Volgens de Gentse woordvoerder heeft de Nederlandse politie zo’n 20 à 30 jaar geleden het kind met het badwater weggegooid. Toen zijn de speciale units opgeheven en vanaf die tijd moet iedereen alles kunnen. Mutifuncioneel inzetbaar, of zoiets. Nou dat gaat dus niet werken nie.
Even wat cijfers op een rijtje: Gent heeft 240.000 inwoners en 101 rechercheurs die onderverdeeld zijn in 11 afdelingen. In Gent waren er tot nu toe 298 overvallen (meestal straatroof) en 4 gewapende overvallen. Ook in België stijgen het aantal overvallen; van 5.300 in 2006 naar 5.800 in 2009. Het aantal zware overvallen zou zijn gestegen van 2.180 naar 2.662. NB: ik heb gezocht naar aantallen rechercheurs per grote plaats in Nederland, maar kon daar niets over vinden. Wel kwam ik dit stuk tegen uit januari 2009.
Wat de Gentenaren ook anders doen, is dat ze ‘hun’ overvallers kennen, vaak zijn het jeugdigen die al in de fout waren gegaan en voort gaan op dat pad. Dit is een andere opstelling dan in Nederland, hier denkt men vaak dat het een eerste keer is dat iemand in de fout is gegaan. Ook gaat Nederlandse politie pas in actie komen als het aantal overvallen toeneemt, als het dan rustiger wordt, stopt men weer en verdwijnt de expertise.
Kortom, volgens mij hoeft de Nederlandse politie niet naar Afghanistan om mensen daar iets te leren, maar kunnen ze beter naar Gent gaan om daar zelf te leren hoe je boeven vangt. Lijkt me veel beter idee! In ieder geval een zinnigere besteding van ons belastinggeld.
Een trainingsmissie naar Afghanistan is bovendien totaal niet effectief. Ze trekken slechts 6 weken uit om die Afghaanse agenten op te leiden. Zelfs ik weet dat 6 weken training voor Afghaanse agenten volstrekt onvoldoende is. Die agenten worden bovendien ook ingezet in militaire operaties tegen de Taliban. Met zo weinig training, een lage salaris en heel veel gevaren is het dan ook geen wonder dat veel agenten deserteren of corrupt worden. Afghanen zijn bang voor zowel de Afghaanse politie als de Taliban. Het lijkt mij dus een heel slecht idee als NL een bijdrage gaat leveren aan de training van nog meer corrupte agenten.
Ik wil meer Gentse toestanden in de grote steden!