Het CBS meldt dat de Nederlandse export in 2017 bijna 400 maal hoger was dan in 1917. Als eerste gedachte komt op dat dit een bizarre vergelijking is. In 1917 woedde WO-I volop en oorlogen bevorderen handel niet, uitgezonderd wapenhandel. Het CBS zegt de periode 1917-2017 te nemen ter gelegenheid van het honderdjarig bestaan van de statistiek internationale handel. Goed, als die statistiek in 1917 van start ging, is de honderdjarige vergelijking te begrijpen, maar dan mag een kanttekening over de oorlogssituatie in 1917 toch niet ontbreken.
Export is voor Nederland als open economie vanzelfsprekend belangrijk. Daar is niets mis mee als de import er gelijke tred mee houdt. Maar in 2017 was het exportvolume een kleine 60 miljard euro meer dan het importvolume (€469 miljard versus €411 miljard). En dat is wel problematisch.
Pierre Briançon, redactiechef economie van Politico, legt het uit. Een exportoverschot lokt handelsoorlogen uit. Voor zover het de EU-lidstaten onderling betreft, is het een intern politiek probleem van de Europeanen. Dat blijft deze keer onbesproken. Voor de handel van de EU met de VS als belangrijkste handelspartner bestaat grote kans op een reactie. Zeker als in de VS een man met een kort lontje als Donald Trump president is. Hij ziet ook dat het handelsoverschot van de EU met de VS vorig jaar 380 miljard dollar bedroeg, of circa 3 procent van het BBP van de EU. Die $380 miljard bedraagt bijna het dubbele van het handelsoverschot van $200 miljard van China ten opzichte van de VS. De importheffingen die Trump heeft opgelegd of nog van zins is op te leggen, komen niet alleen voort uit verkiezingsbeloften aan Amerikaanse arbeiders over behoud van hun industriële jobs maar hebben dus een reële economische basis.
Nederland is mede schuldig aan het exportoverschot van de EU. Op grond van CBS-cijfers over 2014 mag redelijkerwijs worden geëxtrapoleerd dat circa de helft van zijn uitvoer niet de EU als eindbestemming heeft maar deel uitmaakt van de EU-export naar de rest van de wereld. Ieder exportoverschot betekent dat het kapitaal er relatief veel van meepikt en de werknemers er bekaaid vanaf komen.
De Nederlandse export bestaat dus niet alleen uit doorgeschoven dozen (zeg maar beter: die zeecontainers die nu langs Nederrijn en Waal gaan). Zonder onderzoek gedaan te hebben (gunst, de tijd vliegt: dat is wat mij betreft meer dan veertig jaar geleden, op dit gebied) spreek ik het vermoeden uit dat dit exportoverschot naar buiten de EU voor een groot deel van de agrarische sector komt. Je offert een groot deel van Friesland op maar dan hebben de Chinezen toch maar mooi hun mierzoete “zuiveldrankje”. Om maar wat te noemen.
Wij zijn de handel beu Sjaak, distributie hebben we nodig, meer niet.
Handel is diefstal Sjaak, zo ook de eigendom.
Het wordt tijd voor de eco-dictatuur.
Vanaf heden gaat de ecologie bepalen wat wij mensen ons kunnen veroorloven.
De ecologie is de enige partij in deze die niet arrogant kan zijn Sjaak.