Naziterrorist Halle publiceert manifest

De nazi die gisteren in Halle aanslagen pleegde op een synagoge en een döner-restaurant, is de 27-jarige Stephan Balliet uit Saksen. Bij de aanslagen kwamen twee mensen om het leven.

Balliet droeg een helm met een camera en livestreamde het hele gebeuren op het gamingplatform Twitch. De video is inmiddels verwijderd.

Op de video is te zien hoe Balliet probeert de deur van de synagoge te forceren met een explosief. Als dat niet lukt, schiet hij een vrouw die hem passeert in de rug. Na de mislukte aanslag op de synagoge rijdt hij naar het döner-restaurant, waar hij een man doodschiet. Dat er niet meer doden zijn gevallen is waarschijnlijk te danken aan het feit dat Balliet’s zelfgemaakte wapens een paar keer vastlopen, de deur van de synagoge op slot zit en Balliet snel in paniek raakt.

Nadat ook de aanslag op het restaurant mislukt, gaat Balliet naar een garage waar hij een taxi jat.  Een mecanicien die hem aanspreekt wordt door Balliet neergeschoten. Uiteindelijk belandt hij op de B91-snelweg, waar hij er in slaagt tegen een zware vrachtwagen te knallen. Daarop wordt hij gearresteerd door de politie.

In de video haalt Balliet (in het Engels) fel uit naar immigranten, het feminisme en – uiteraard – de Joden die achter de schermen alles regisseren.

Onmiddellijk nadat de video op Twitch gepost werd, verscheen ze op diverse nazisites en in besloten chatgroepen op Telegram. Daar betoonde eenieder zich buitengewoon enthousiast en riep men Balliet meteen uit tot ‘heilige’ (saint).

Inmiddels circuleert er ook een door Balliet geschreven manifest op internet. Daarop zijn foto’s te zien van de wapens die hij bij zich droeg. In het manifest schrijft Balliet ‘zoveel mogelijk anti-blanken’ te willen vermoorden, ‘bij voorkeur Joden’.