Naziknokploeg Pegida wil op dag Februaristakingherdenking door Amsterdam marcheren

De fascistische knokploeg Pegida wil op 25 februari demonstreren in Amsterdam. Op die dag wordt traditioneel de Februaristaking herdacht bij het beeld van de Dokwerker op het Jonas Daniël Meijerplein.

Op 25 en 26 februari 1941 organiseerde de Communistische Partij Nederland (CPN) uit solidariteit met door de nazi’s vervolgde Joden een staking. De directe aanleiding werd gevormd door razzia’s waarbij enkele honderden Joodse mannen opgepakt waren. De staking begon in Amsterdam, maar breidde zich uit naar omliggende gemeenten, waarbij met name de Zaanstreek een eervolle vermelding verdient.

De staking werd meedogenloos neergeslagen door de nazi’s: negen mensen werden doodgeschoten, tientallen anderen raakten zwaargewond. Na de staking werden diverse leden van de CPN opgepakt en geëxecuteerd. Die vervolging zou later nog geïntensiveerd worden, naar schatting zijn in de periode ’40 – ’45 zo’n 2000 leden van de CPN vermoord door de nazi’s.

Rechts (en de sociaal-democraten!) hebben heel lang lang geprobeerd de CPN weg te schrijven uit de geschiedenis van de Februaristaking. Tot 1968 waren communisten niet welkom bij de officiële herdenking. Pas in 1968 veranderde dat op initiatief van Ed van Thijn (waarvoor hulde).

Pegida wil  om 13.00 uur op het Spui beginnen en vandaar naar het Vondelpark marcheren. Pegida eist dat de gemeente ervoor zorgt dat de demonstratie probleemloos kan verlopen en geen enkele tegendemonstrant ook maar in de buurt kan komen.

Dat fascisten op de dag van de herdenking ongehinderd door Amsterdam zouden kunnen marcheren is natuurlijk onbestaanbaar. Laat Pegida zich maar melden bij de IJzerwake. Aan ons de taak ervoor te zorgen dat deze naziknokploeg op 25 februari niet ongestoord door de stad kan lopen.

Bron: AT5

1 gedachte over “Naziknokploeg Pegida wil op dag Februaristakingherdenking door Amsterdam marcheren”

  1. Pingback: Naziknokploeg PEGIDA verplaatst straatfeestje naar 11 maart, Amsterdam | Krapuul

Reacties zijn gesloten.