Nazi-demo in Berkeley

In Berkeley, Californië, zijn nazi’s en antifascisten gisteren stevig met elkaar op de vuist gegaan. In de burgerlijke pers wordt over de nazi’s gesproken als  ‘Trump-aanhangers’, maar dat mag gerust gelden als eufemisme van het jaar.

De rellen ontstonden n.a.v. een demo van neo-nazi’s, georganiseerd door Nathan Damigo, de leider van Identity Evropa. Identity Evropa is voortgekomen uit het National Youth Front, een organisatie die in de praktijk fungeerde als de jeugdafdeling van de neo-nazi American Freedom Party. In 2015 nam Damigo de leiding van de organisatie over van Angelo John Gage.

Damigo is een ex-militair die oneervol ontslagen werd nadat hij in 2007 een taxichauffeur een revolver tegen het hoofd zette. Volgens Damigo zag de chauffeur “er Irakees uit”, wat blijkbaar voldoende reden was een vuurwapen tevoorschijn te halen.

Damigo heeft zich met Identity Evropa sterk laten inspireren door de Europese “Identitairen”, zoals ook uit de naam blijkt. De organisatie is tamelijk elitair en stelt relatief strenge eisen aan potentiële leden. Zo zijn zichtbare tatoeages bijvoorbeeld niet toegestaan. Niet onbelangrijk, want de groep probeert vooral hoog opgeleide jongeren te rekruteren. Inhoudelijk is er weinig veranderd: Damigo is een graag geziene gast bij Red Ice Radio, een extreemrechts, sterk antisemitisch getint mediakanaal. damigo

In tegenstelling tot andere ‘alt-right’-organisaties, die voornamelijk online actief zijn, probeert Identity Evropa ook op straat aanwezig te zijn. Daarin is men tot nu toe niet bijzonder succesvol geweest, maar de actie gisteren lijkt erop te wijzen dat de groep in staat is onder omstandigheden een redelijke aanhang te mobiliseren. Over het ware karakter van de groep zou niemand zich echter enige illusie moeten maken: niks ‘conservatieve Trump-aanhangers’, dit zijn onversneden nazi’s.