Nationale politie keert zich tegen Bashir

De Nationale Politiebond van Soedan heeft de opdracht van president Omar al Bashir om gericht te schieten op demonstranten ten strengste afgewezen. Hij gaf deze opdracht in een bijeenkomst met politiechefs afgelopen zondag.

In een maandag afgegeven verklaring zeiden de politiemensen dat de eis van Al Bashir niet uitgevoerd zal worden. Zij noemden de eis verachtelijk, en alleen bedoeld om hem en zijn familie aan de macht te houden om het land uit te zuigen.

De verklaring hield ook in dat het doden van demonstranten een flagrante schending van de geest van de Koran inhield. Straffen horen in een gerechtshof uitgedeeld te worden, de onbenul Al Bashir is geen rechter. Zijn taak zou moeten zijn het leven van de mensen te beschermen, niet hen te doden.

Ook op Nieuwjaarsdag is er weer volop gedemonstreerd tegen het regime, en er is geschoten op de demonstranten, door paramilitairen en door politie die inmiddels onder de veiligheidsdienst is ingedeeld. Het aantal doden wordt inmiddels op veertig gesteld.

Radio Dabanga