Na de fascistische moordaanslag in Charlottesville

maandag 14 augustus 2017
Het was verschrikkelijk in Charlottesville, in het AmeriKKKa van Donald Trump, afgelopen vrijdag en zaterdag, 11 en 12 augustus 2017. Hoe verschrikkelijk, is intussen in tal van verslagen te lezen. Een goede reportage, snel en adequaat vertaald op Krapuul verschenen, bood bijvoorbeeld Unicorn Riot. Aanrader. Over de media-berichtgeving verwijs ik graag naar Grutjes, dat een feitelijk verslag contrasterend verweeft met een aantal zacht gezegd wel zeer ontoereikende media-versies van wat er plaats vond. Waardevol.

Hieronder wil ik vooral een ander punt maken: de gebeurtenissen in Charlottesville en erna beduiden geenszins overwinning van fascisten en aanverwanten wit-suprematisten. Antifascisten hebben de fascisten een nederlaag helpen toebrengen. Ja, ze hebben daarvoor een veel te hoge prijs geïncasseerd. Maar een nederlaag voor de nazi’s is het. Iets om in gedachten te houden en vast te houden: antifascistisch verzet is niet alleen noodzakelijk, antifascisme wèrkt. Hoe?

Eerst, vrijdagavond, de mars van honderden fascisten, met fakkels en ook met wapens. Gezichten uitdagend onbedekt: geen enkel idee dat ze wellicht iets te verbergen hadden, volstrekt overtuigd dat ze niet alleen gelijk hadden, maar ook geen strobreed in de weg gelegd zouden krijgen. Huiveringwekkend, het deed me denken aan de fakkeltochten van de SA pal nadat Hitler tot kanselier was benoemd in Duitsland in 1933.

De fascisten liepen naar het standbeeld van generaal Lee, opperbevelhebber van de Confederatie in de Amerikaanse Burgeroorlog. Die Confederatie, en dus generaal Lee zelf, stonden voor witte overheersing en het instandhouden van de slavernij. Antiracisten – tegenstanders van slavernij en van het racisme dat daar een erfenis van is – eisen al een tijdje dat het beeld wordt verwijderd. Fascisten gaan daar tegen in en gebruikten het om hun ‘Unite the Right’-manifestatie omheen te bouwen.

(Lees verder bij de bron van dit artikel)

Via:: ravotr