Na Charlottesville: extreemrechts verliest de slag om de straten en pleinen

‘Whose streets? Our streets!’, scandeerden tienduizenden mensen in Boston terwijl ze een klein groepje extreemrechtse betogers omsingelden in een park. Eén week na de dodelijke nazimars in Charlottesville is dat alvast duidelijk. De slag om de straten van de VS werd glansrijk gewonnen door links.

Nee, de Ku Klux Klan, daar wilden de rechtse betogers in Boston niet mee vergeleken worden. Maar ze vonden het toch nodig om een week na de nazimars in Charlottesville – waar een jonge tegenbetoogster werd vermoord door een extreemrechtse activist – op straat te komen om ‘de vrije meningsuiting’ voor rechts en extreemrechts te verdedigen.

Ze waren nauwelijks met enkele tientallen en verscholen zich in de schaduw van een kiosk in een park. Rond hen stonden tienduizenden tegenbetogers (de politie hield het op 40.000), de grootste antiracistische samenkomst ooit in deze stad aan de oostkust.

De politie werd overrompeld door het enorme aantal betogers en activisten van Standing Rock (die eind vorig jaar actievoerden tegen de bouw van een pijplijn in Dakota) namen dan maar de omkadering van de betoging over. Ze pikten verloren gelopen Trump-aanhangers op en loodsten hen veilig door de mensenmassa. Op beelden op Twitter zie je één van hen met een Trump-vlag rond zijn schouders zo een eindeloos lange walk of shame afleggen. Op andere filmpjes zie je mensen van Black Lives Matter vlammende toespraken geven over racisme en kapitalisme.

(Lees verder bij de bron van dit artikel)

Via:: dewereldmorgen.be