Musk laat Trump weer toe op Twitter, Trump geeft Musk een omhooggestoken middelvinger

Nec audiendi qui solent dicere, Vox populi, vox Dei, quum tumultuositas vulgi semper insaniae proxima sit (Luister niet naar degenen die zeggen dat de stem van het volk de stem van God is, aangezien het tumult van de menigte altijd dicht bij waanzin ligt) – Alcuinus van York

Elon Musk heeft het account van Trump op Twitter weer geactiveerd. Het account werd na Trump’s mislukte staatsgreep van 6 januari 2020 gesloten omdat Twitter vreesde voor een herhaling.

Musk – te laf om zélf een besluit te nemen – gooide er een poll tegenaan. 51,8% stemde vóór het heractiveren van Trump’s account. Voor Musk reden Trump weer toe te laten tot Twitter, want “de stem van het volk is de stem van God”.

Of Trump daadwerkelijk terugkeert naar Twitter is overigens twijfelachtig. Voorlopig in elk geval niet, zo lijkt het.


Trump heeft inmiddels zijn eigen platform, Truth Social. Contractueel is hij verplicht eerst op Truth Social te posten. Pas zes uur later mag dat bericht op andere sociale media verschijnen. Mosterd na de maaltijd, dus.

Volgens onderzoeksjournalist Dave Troy is er echter een belangrijkere reden: Trump is bang in de val gelokt te worden. Musk is ervan overtuigd dat Trump een has been is, die niet in staat is Biden te verslaan. Musk – en in zijn kielzog de hele tech-bro/PayPal clan – heeft de hoop gevestigd op Ron DeSantis, de gouverneur van Florida:

Niet iedereen op links maakt zich zorgen over de (mogelijke) comeback van Trump. Mocht hij overstag gaan en tóch weer gebruik maken van Twitter – zijn bereik daar is veel groter dan op Truth Social – dan volgt er ongetwijfeld een openlijke oorlog met DeSantis, die beide kandidaten zal beschadigen:

 

Uitgelichte afbeelding: By TwinsofSedona – Own work, CC0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=52419581