Mumia moet zwijgen

Mumia2De ‘free speech’ waar de VS zich altijd zo op laten voorstaan, wordt met de dag verder uitgehold. In Pennsylvania is namelijk de ‘Revictimization Relief Act’ (altijd iets verzinnen met ‘relief’ erin) aangenomen die zogenaamd bedoeld is om slachtoffers en nabestaanden te beschermen tegen kwetsende uitlatingen en treiterijen door daders vanuit de gevangenis. Gouverneur Corbett geeft echter ruiterlijk toe dat de wet niet is ontworpen voor zomaar iedere gevangene (al staat dat nog te bezien natuurlijk), maar met een bepaald weerzinwekkend exemplaar in het vizier: ‘cop-killer’ Mumia Abu-Jamal.

Abu-Jamal, nu 60 jaar oud, werd in 1982 veroordeeld voor moord op agent Daniel Faulkner. Hij was destijds al een bekend lid van de Black Panthers die in de gaten gehouden werd om zijn politieke activiteiten, de omstandigheden rond de dood van Faulkner zijn bijzonder schimmig en wat er tijdens de rechtszaak gebeurde is gewoon ronduit bizar. Hij kreeg de doodstraf, maar dat werd jaren later omgezet in levenslang. Enfin, dat wist je allemaal al.

In de tussenliggende tijd heeft hij een aantal boeken geschreven en vele honderden essays, en onlangs hield hij een speech voor een groepje studenten van het Goddard College. De weduwe van Faulkner zou dit als zeer grievend hebben ervaren, temeer daar – en dat zijn de gouverneur en andere bestuursbobo’s roerend met haar eens – de schaamteloze vlerk zo’n gigantisch ego tentoonspreidt. En dat kan niet en dat mag niet – zeker niet als je echt wat te zeggen hebt.

En dit is dus, blijkbaar, wat een vermeende moordenaar zich niet kan permitteren te zeggen:

“The nation is in deep trouble, largely because old thinking, both domestically and globally, has led us into the morass that the nation now faces, which may be encapsulated by references to place-names that ring in our minds: Gaza; Ferguson; and Iraq—again!”

Een pleidooi tegen oorlog en geweld nota bene! Maar dat verbaast natuurlijk ook allang niet meer. (En beweren dat zoiets in Nederland gelukkig (nog) niet kan, lukt ook al niet meer – niet sinds Joke Kaviaar schuldig werd bevonden aan ‘opruiing’ vanwege actie tegen het geweld van de staat.)