Mondiale koffiesector is reus op lemen voeten

Terwijl grote fusies en overnames de toon zetten in de koffie-industrie, gaat er amper aandacht naar de steunpilaar van de sector, de koffieproducent zelf. Zonder ernstige inspanningen om effecten van klimaatverandering tegen te gaan en leefomstandigheden van koffieboeren en loonarbeiders te verbeteren, berust elke verdere groei van de koffiesector op drijfzand.

Een reeks structurele problemen in de mondiale koffiesector wordt door de grote koffiespelers onderbelicht: zeer lage inkomsten voor de koffieboeren, klimaatverandering en een schamele duurzaamheidsagenda. Sinds de publicatie van de vorige Koffie Barometer, vier jaar geleden, is er wat dit betreft weinig veranderd.

Zonder ernstige inspanningen om effecten van klimaatverandering tegen te gaan en leefomstandigheden van koffieboeren en loonarbeiders te verbeteren, berust elke verdere groei van de koffiesector op drijfzand. Dit zijn de voornaamste constateringen uit de Koffie Barometer 2018, een onderzoek van Conservation International, COSA, Hivos, Oxfam-Wereldwinkels en Solidaridad.

(Lees verder bij de bron van dit artikel)

Via:: dewereldmorgen.be