Niet eens groot politiek inzicht is nodig om te begrijpen dat Rusland en de EU elkaar in de armen zullen sluiten over een poosje. Het is een moetje zogezegd. Het is vergelijkbaar met een moetje – voor jongere lezers: een huwelijk wordt verplicht aangegaan vanwege een zwangerschap – omdat nauwe samenwerking een vrijwel onontkoombare optie is. Rusland en de EU zijn complementair. De een heeft waar de ander tekort aan heeft en andersom. Het gaat hierbij enerzijds om grondstoffen, met name gas, en anderzijds om technologische kennis.
De economische factoren, de onderbouw, zijn bepalend. Daar heeft vooral Karl Marx sterk de nadruk op gelegd. Dan kan in de bovenbouw, in de moraal en de politiek, nog zoveel tegengas worden gegeven, tot falen is het gedoemd.
Oekraïne
Door de schermutselingen in en rond Oekraïne lijkt de toenadering tussen Rusland en de EU vooralsnog ver af. In westerse mainstream media (MSM) krijgt Vladimir Poetin veelal de Zwarte Piet toegespeeld voor de strijd aldaar. Is hij niet rechtstreeks verantwoordelijk voor het neerhalen van vlucht MH17, dan is hij dat indirect wel. Hij dient zich gewoon niet te moeien met Oekraïne. Een coup in het land waarbij fascistische elementen de boventoon voerden, onder toejuiching van Verhofstadt en Van Baalen, zou hij rustig moeten laten passeren. Dat deed hij uiteraard niet. Daarom volgen sancties tegen Rusland.
Poetin
Poetin is geen lieve jongen. Hij doet niet de minste poging erop te lijken. Zo schakelde hij tycoon en criticus van hem Michail Chodorkovski genadeloos uit. Zo’n rücksichtslos gedrag betekent dat hij niet gemakkelijk beïnvloedbaar is door de westerse elite. Poetin volgt een andere koers dan de westerse financieel machtigen in eerste instantie met Boris Jeltsin voor ogen hadden. Het gevolg van het neo-liberale model dat het Westen Rusland opdrong in 1991, bleek een ramp voor Rusland. In de jaren 90 leefde een groot deel van de bevolking onder de armoedegrens en er was zelfs hongersnood en cholera. In 1999 was het BNP per inwoner half het BNP per inwoner van 1989.
Poetin heeft de economie hersteld, cruciale industrieën terug onder staatscontrole gebracht en de macht van westerse bedrijven over Rusland verminderd. Dus vanzelfsprekend is hij niet geliefd door westerse machthebbers, maar in Rusland is hij een held. De levensstandaard is onvoorstelbaar snel gestegen in de jaren vanaf 2000 en heeft nu ongeveer terug het niveau van eind jaren 80 bereikt. Iedereen weet dat hij goed voor zichzelf en z’n vrienden gezorgd heeft, maar dat nemen de Russen er (voorlopig) bij. Vergelijk dit echter met Oekraïne, daar leven de meeste mensen nog steeds in dezelfde grote misère als in de jaren 90, het wordt zelfs erger. Oekraïne is na Moldavië het armste land van Europa, met een gemiddeld maandloon van 180 euro. Oekraïne was in de jaren 80 een van de welvarendste Sovjet-republieken.
Avances
De Russen zijn dus tevreden met Poetin. Dat zou de gewone man in het Westen moeten begrijpen. Laat je niet ophitsen. In principe is voor het merendeel de machtsstrijd van de 1 procent weliswaar worst. 99 procent ter wereld wil hetzelfde: huisje, boompje, beestje en verder geen gezeur. Maar de grote meerderheid laat zich gemakkelijk meeslepen in een gevecht van de elite. Controle over de MSM speelt daarbij een grote rol.
Een realistische analyse geeft evenwel aan dat toenadering tot Rusland de beste optie is. Voordat er meer rampen plaatsvinden en gevechten escaleren, moeten we op zoek naar Europese politici die de hier geschetste ontwikkeling onderschrijven en daarop inspelen. We hebben nood aan een nieuwe Willy Brandt en een nieuwe Ostpolitiek.
Deze redenering gaat uit van rationeel gedrag van politici. De show van Verhofstadt in Kiev illustreerde al dat dit niet (meer?) bestaat.
Nou, vlak Merkel niet uit wat dat betreft.
Verhofstadt is een pion van de Amerikaan. Die ziet met lede ogen het door Sjaak genoemde complementaire karakter van de EU en Rusland aan. Waar de Amerikaan internationaal steeds meer aan aanzien en macht verliest sluiten tot overmaat van ramp de EU en Rusland elkander steeds nauwer in de armen. Daar een stokje voor steken is voor de Amerikaan van groot belang. Vandaar de financiering door Soros et al. een de zeer breed uitgemeten politieke en materiële steun uit Amerikaanse hoek van de zogenaamd vreedzame coup in de Oekraine. Vandaar dat de Verhoftadtjes en de van Baalentjes van deze wereld er als cheerleaders bij stonden. Wat beter dan de EU terug in de klauwen van de Amerikaan te krijgen dan een goede, al dan niet koude, oorlog tussen Rusland en de Nato? En dan faseert die Poetin ook nog eens de dollar uit in Ruslands internationale handel en stichtte hij met de overige BRICS landen een alternatief voor de Wereldbank en het IMF… Wat denkt die boef wel niet?
Geen militaire missie naar Oekraïne.
Worden ze een keer verstandig in Den Haag ? Of is dit de uitzondering die de regel bevestigt ?
@Fred,
Goede aanvulling over de BRICS-bank. De oprichting daarvan wordt door westerse neoliberale machthebbers niet in dank afgenomen.
Rusland heeft de EU niet echt nodig. Gas kan het aan iedereen (China bv) verkopen en de technologische kennis van de Russen wordt door de schrijver hierboven ernstig onderschat.
De EU heeft behoefte aan grondstoffen die Rusland kan leveren. De Duitsers, met de enige economie in de EU die naar kapitalistisch principe nog echt gezond is, beseffen dat beter dan wij. Gelukkig spreekt Merkel vloeiend Russich en kent ze Poetin redelijk goed. Ze is opgegroeid in Dresden waar P zijn carrière als geheimagent begon. Verontrustend is dan ook haar conclusie na een week telefoneren met P over de inname van de Krim dat hij kennelijk “in een andere wereld” leeft.
Poetin heeft van Tsjetsenië en Georgië geleerd en opereert in Oekraïne met de vaardigheden die hij bij KGB en FSB heeft opgedaan en bijgebracht aan de anderen. Het “vrije” westen kan alleen knarsetandend (nou ja?) toezien hoe de uittocht van de Oekraïne naar het kapitalisme wordt beëindigd. Want militair ingrijpen zou onvermijdelijk uitdraaien op een oorlog met atoombommen.
Dus, wie maakt hem wat? Wil hij de hele Oekraïne terug, of laat hij het bij het Russisch sprekende deel ten oosten van de Dnjepr? De tijd zal het ons leren, want hij houdt zijn kiezen op elkaar.
@j de kat: Wees gerust: dat Merkel zou hebben gezegd dat Putin in een andere wereld leeft, of zelfs ‘out of touch with reality’ zou zijn, is weer zo’n praatje wat de roddelbladen van de MSM verspreid hebben:
“As for the German chancellory, it’s not exactly endorsing the Times’s account. Die Welt, the German newspaper, reported that “The chancellery was not pleased with the reporting on the conversation. They claim that what the chancellor said was that Putin has a different perception on Crimea, which is why she is pushing for a fact finding mission on the matter.””
(http://www.mcclatchydc.com/2014/03/05/220240/did-angela-merkel-really-say-putin.html)
“We hebben nood aan een nieuwe Willy Brandt en een nieuwe Ostpolitiek.”
We? Ik niet. Ostpolitik? Met welk doel? “Onze” eigen economische belangen?
Ik ben echt allergisch voor dat “wij” en “moeten”.
Wat ik moet ontstaat in mijn eigen wezen na eigen afwegingen, dat hoeft niemand mij te vertellen. Die vrijheid, wellicht de laatste, laat ik mij niet afnemen.
Ik gooi dan de kont in de kribbe zogezegd. Altijd maar dat zus en zo moeten denken namens het “wij” daar bedank ik feestelijk voor.
@Sjaak, dank je voor de gezonde kijk op de Euro/wereldpolitiek in tijden van massahysterie.
Overigens de laatste wordt bewust aangewakkerd door partijen die een conflict tussen de EU (NAVO) en Rusland willen uitlokken.
@Fred heeft het goed aangevuld, van mijn kant zou ik het op de volgende manier willen aanvullen – op dit moment wordt harde strijd tussen de Monopolaire wereld en de in wezen reeds aanwezige Multipolaire wereld gevoerd. Oekraïne is gewoon een geopolitiek pretext.
Het gevaar loert dat sommige (Monopolaire) egotrippers hebben liever atoomoorlog dan dat ze met de realiteit moeten schikken.
Russische wapenfabrikanten gebruiken Nederland als belastingparadijs. Maar het is nog veel erger. Nederland leent die fabrikanten geld uit en investeert indirect zelfs in het eigen vermogen van tenminste een zo’n fabrikant. Dat gebeurt dus met Nederlands belastinggeld. In het geval van KAMAZ, dat gewoon Russische wapens aan Syrië blijft verkopen, maakt Nederland er zelfs een bescheiden winst op ook. Dochterbedrijf Rosoboronexport verkoopt wapens van alle Russische fabrikanten, die in hun online catalogus te vinden zijn. Daarbij neemt het BUK-systeem een prominente plaats in. Rostec heeft een joint venture op de Zuidas met Nissan en Renault. Samen zijn de drie bedrijven eigenaar van Lada, producent van goedkope personenauto’s. Toch is dat is veel en veel minder onschuldig dan het klinkt. Rostec wordt in de joint venture, genaamd Rostec Alliance b.v., vertegenwoordigd door ene Sergey Chemezov. Dat is de directeur van dit concern en een vertrouweling van president Vladimir Poetin. Omdat Rostec de belangrijkste leverancier van wapens aan de Russische strijdkrachten is, staat Chemezov op de sanctielijst van de VS. De aanleiding voor die boycot is juist de Russische inval in de Krim en de Oekraïne. Vanwege belangenverstrengeling van bedrijven in de EU en Russische bedrijven is iedere praat van EU ministers, zoals het gros van de ministers in onze regering, een aaneenschakeling van leugens. De EU gaat Poetin echt geen pijn doen, allemaal praatjes voor de domme massa. Gewenste sanctie zoals voorgesteld door de V.S is ingegeven door de wapenindustrie in de V.S. Kwestie van eigenbelang.
Zie ook het stuk van Thomas van der Dunk in de Volkskrant van vandaag. ( digitale versie)
@Sjaak, was ik bijna vergeten om langs dit onderwerp het nieuws te vermelden dat de TTIP van Europa met Canada schijnt verworpen te zijn.
Dit is veelzeggend volgens Duitse bronnen omdat de TTIP met Canada zou de blueprint voor de TTIP met de VS zijn. Belangrijke nieuws dus.
@kat,
Nodig is niet hetzelfde als complementair. Rusland kan zonder de EU, maar het gaat erom dat Rusland en de EU beide aanzienlijk voordeel zullen behalen door nauwe samenwerking. De wereld wordt (nog) geregeerd door het geld en daarmee door te behalen voordeeltjes. Derhalve ligt toenadering in het verschiet.
Joke: het roddelpraatje heb ik opgedaan van de Tagesschau van ARD. Dat heeft geen directe link met de roddelbladen, dacht ik.
Sjaak: Precies, Rusland kan zonder de EU, en dat heeft Poetin nu toch wel duidelijk laten merken. Hij heeft bovendien een veel minder eisende buur in het Oosten, China, dat dankzij aanzienlijke investeringen in de dollar, en natuurlijk een gewetenloos groeiende industrie, een solvabele klant is.
Dat de EU Rusland nodig heeft, voor energie en grondstoffen, staat buiten kijf. De Duitsers zullen hun grootste afzetmarkt ook niet graag zien verdwijnen. De kampioenen van de vrije markt in het “vrije westen” zullen nog lang ketelmuziek blijven maken in de “vrije pers”.
Pingback: IEA: EU is in de afzienbare toekomst nog afhankelijk van Russisch gas | Krapuul
Pingback: Griekse brug naar Rusland | Krapuul
Pingback: EU en Rusland praten over stoppen sancties | Krapuul
Pingback: Juncker: Betrekkingen met Rusland moeten zakelijk | Krapuul
Pingback: Juncker doet lief tegen Poetin | Krapuul