Harrie Verbon is, zo staat op zijn website, ‘hoogleraar openbare financiën’ aan de Universiteit van Tilburg.
Verder is hij lid geweest van de verkiezingsprogramcommissie van het CDA in de periode 1996-1998 en af en toe schrijft hij het één en ander op de site JOOP.nl van de verschillige VARA.
Als er iets nodig is om aan een universiteit geslaagd onderzoek te kunnen doen, is dat een klimaat van vrijheid. Een klimaat van vrijheid dat dus niet om zeep geholpen wordt door politieke en financiële belangen en beperkingen.
Het is dus nogal bizar om te constateren dat een hoogleraar aan een universiteit pleit voor een dictatuur in plaats van vrije verkiezingen.
Dat is wat Harrie Verbon namelijk doet in zijn stuk in de Volkskrant over Griekenland.
Daar zullen de Grieken die zo te lijden hebben onder de collectieve bestraffing, die onder de Engelse benaming ‘austerity’ gebukt gaat, blij mee zijn.
Grieken die niet alleen nog vers in het geheugen de verschrikkingen van het zogeheten kolonelsregime uit de periode 1967-1974 hebben, maar die ook als leeuwen hebben gevochten tegen de nazi’s in de Tweede Wereldoorlog hetgeen Churchill naar verluidt ooit de uitspraak ontlokte dat Grieken niet vechten als helden maar helden vechten als Grieken.
Het artikel van Verbon is van abominabele kwaliteit aangezien de man er blijk van geeft zich absoluut niet te kunnen voorstellen dat er ook een wereld mogelijk is zonder een door rente op schuld gedreven economie.
Het geheel ademt de geest van wat ik ooit een keer hoorde over Italië: ‘onder Mussolini reden de treinen ten minste op tijd.’
Verder dan dat komt het niet.
Om goed aan te kunnen voelen wat Harrie Verbon van het CDA (waarvan de voorman een pleidooi heeft gehouden om de rest van de wereld eerst te plunderen en daarna aan zijn lot over te laten) propageert, zou u hier de film kunnen kijken getiteld ‘Missing.’
De film is uit 1982 en gaat over de staatsgreep van de door de VS in 1973 aan de macht geholpen Augusto Pinochet die geheel in lijn met waar Verbon zijn vingers blijkbaar bij aflikt de Chileense openbare financiën wel even op orde zou brengen. De film gaat vooral over hoe dat soort misdadige ideeën vervolgens uitpakken voor hen die zich in tegenstelling tot Verbon en zijn CDA wél een wereld van rechtvaardigheid en voorspoed voor iedereen kunnen voorstellen.
Afijn, kijkt u hier naar het verkiezingsprogramma van Harrie Verbon en zijn CDA dat zo fundamenteel strijdig is met niet alleen waar een universiteit voor hoort te staan ook met het mens zijn in zijn algemeenheid.