Middeninkomens brengen grootste deel van indirecte belastingen op

Van elke euro die een Nederlands huishouden uitgeeft, belandt 13 cent in de staatskas. Het gaat om indirecte belastingen zoals btw en accijnzen. De hoogste inkomens betalen naar verhouding minder indirecte belastingen dan de middeninkomens. (Volkskrant)

BTW is de grootste post die betaald wordt binnen de groep indirecte belastingen, 60%. Ruim 20% komt binnen op producten waarvan de overheid het gebruik wil ontmoedigen, zoals drank en rookwaren, goed voor een gemiddeld bedrag van euro 960,– per gezin.

Procentueel dragen de hogere inkomens minder bij aan de indirecte belastingen. Ze besteden meer aan zaken zonder btw, zoals opleiding en sportvereniging. Maar is ook te doen dan natuurlijk, bij elk inkomen heb je een soort basisuitgaven, die gelden voor iedereen. Als je dan meer te besteden hebt, dan kun je daarmee kiezen waar je het aan uit wilt uitgeven.

Ook de lagere inkomens dragen minder bij, maar dat is ook logisch lijkt mij, als je niet veel hebt, kun je ook niet veel uitgeven. En met dit kabinet zal de bijdrage van de lagere inkomens nog wel minder worden, want straks hebben de lagere inkomens geen nagels meer om hun kont te krabben. Lekker terug naar de goede oude tijd.

En middeninkomens, maak de borst maar nat, jullie gaan nog meer gepakt worden dan nu al, want de schatkist móet gevuld en de rijke vrinden van dit kabinet moeten uit de wind gehouden worden. Dus drie maal raden wie de belastingen op mogen gaan brengen.

 

1 gedachte over “Middeninkomens brengen grootste deel van indirecte belastingen op”

  1. Als we van het optimisme van onze weglachMP uitgaan behoren Henk en Ingrid met hun 1,5 baan samen en doorzonwoning in Almere of andere vinexplek tot de middeninkomens. Heerlijk toch dat juist zij het geld opbrengen.

Reacties zijn gesloten.