Met de kennis van nu; invoering euro een zooitje

Dit stelt Jan Kees de Jager, die nu beweert dat hij er alles aan zal doen om de euro en Europa en Nederland te redden (volgorde is willekeurig door mij ingevoerd).

Mijn commentaar heel puberaal: ,,Ja dûh!”

Wat is het toch makkelijk hè? Er worden dingen ingevoerd die ik weet niet wat voor impact hebben op ik weet niet hoeveel mensenlevens en al die overheden bij elkaar maken er gewoon een bende van! Geheel gefinancieerd door ieders belastingcenten. Wanneer gaan ze bij overheden nu eens mensen krijgen die van wanten weten en die veelomvattende beslissingen op een goede basis kunnen nemen en ook kunnen uitvoeren? Of vraag ik dan iets onmogelijks? Zijn mensen bij overheden per definitie mensen die in het bedrijfsleven niet zouden overleven?

Heel ironisch heeft de pr-afdeling van de Europese Centrale Bank ook nog een ‘leuk’ promo-filmpje gemaakt over 10 jaar euro.

Volgens mij is deze toepasselijker (tekst) in deze tijd.

 

27 gedachten over “Met de kennis van nu; invoering euro een zooitje”

 1. ‘Zijn mensen bij overheden per definitie mensen die in het bedrijfsleven niet zouden overleven?’ Nee hoor. In het bedrijfsleven zitten hetzelfde soort minkukels. Op hoge posities zitten namelijk vooral mensen die goed zijn in het verwerven van hoge posities, en niet noodzakelijkerwijze diegenen die de voor die posities benodigde kennis of vaardigheden hebben.

 2. Op zichzelf is de uitdrukking ‘met de kennis van nu’ een reden tot het nemen van ontslag als politicus, als men tenminste het adagium ‘regeren is vooruitzien’ aanhangt. Maar ja, Jan-Peter ‘met de kennis van nu’ Balkenende zou nog niet toegeven dat hij het dopje niet terug op de tandpastatube had gedaan.

 3. Gratuite flauwekul van De Jager. Het zou een wonder zijn als er bij zo’n complexe operatie als de invoering van de euro geen fouten zouden zijn gemaakt.

  Voor een adequate werking van de euro is een politieke unie nodig. Het uitstekende artikel: ‘Fundamental economic implications of a single European currency’ (http://www.irishleftreview.org/2011/11/24/fundamental-economic-implications-single-european-currency/), ingebracht door LeRoiDanse, zegt daarover:

  Any institution controlling a substantial European budget, on a scale capable of overcoming the inflexibilities that will be produced by a single European currency, is, in reality, a European federal body. The existence of such a body, in turn, will produce all the normal political questions of control of a budget.

  Een politieke unie was zeker 10 jaar geleden onmogelijk te vormen. Er moeten om bewust te worden van de noodzaak daarvan klaarblijkelijk eerst (financiële) rampen plaatsvinden. En dan is het nog geen gelopen race.

 4. 3
  Sjaax

  Ik ga een heel eind met u mee.
  Maar met een verschil.
  Ik denk dat het te laat is om nu een politieke unie te vormen.
  Die tijd is er niet meer.
  Daarom ieder land terug naar eigen munt.
  Orde op zaken stellen, zonder aan speculanten overgeleverd te zijn.
  Daarna zorgen voor een politieke unie, dan economie op elkaar afstemmen en dan pas invoeren van een munt.
  En zwakkere landen kunnen dan in hun eigen tempo aansluiting bewerkstelligen.

 5. wij als nederlanders hadden allang gezegt dat het niet goed zou gaan. wij wilden die euro niet. ministers die het allemaal beter weten en daar voor dik betaald krijgen, geven nu toe dat wij domme nederlanders toch gelijk hadden

 6. Wordt zo moe van al die mensen die zeggen;;;wy kunnen weer betalen”’ terwyl ze twee keer op vakantie
  gaan, 2auto’s meerdere smartphones, laptops,etc,etc hebben..Ga lekker tegen de Braziliaan, Chinees of
  Indier zeuren..Wat we nu zien is gewoon een gevolg van de globale-herverdeling van de welvaart..Niets
  meer en niets minder” De Euro krygt nu de schuld, maar ook in lires, guldens en drachmes was iets
  vergrlyksbaars gebeurd

 7. kaaskop Schreef:

  @5
  spreek voor jezelf
  misschien moet “wij” ook in de spamfilter

  inderdaad , ik vond en vind de Euro een prima initiatief, het probleem is hoe de Europeese economie georganiseerd is , niet welke munt er gebruikt word , gemekker over de euro is slechts afleiding van het ware probleem , er word nu net gedaan of wij zonder de Euro immuun zijn voor de wereldeconomie en de wanstaltige wijze waarop die , mede met hulp van sociaal-democratische Neo liberalen voor Jan, John , Juan , en alle andere met de pet , negatief uitpakkend werkt … Niemand die zich de slechte economie van de jaren 80 herinnerd , toen hadden we die Gulden … En als je dan eens geld had om op vakantie te gaan betaalde je je bij elke grens ziek aan wisselkosten én had geen geen idee of je al dan niet opgelicht werd in restaurant of winkel in “het buitenland”

 8. Ik denk dat het nu helemaal geen drol meer uitmaakt of er fouten zijn gemaakt: de euro is er en ik vind ‘m fijn. Dat er nu grote problemen met de euro zijn is duidelijk, maar het lijkt me niet constructief om te gaan wijzen wat ze 10 jaar geleden allemaal fout gedaan hebben: ga maar bedenken hoe je die problemen op denkt te lossen.

 9. Al Bakrastani Schreef:

  kaaskop Schreef:
  @5
  spreek voor jezelf
  misschien moet “wij” ook in de spamfilter

  Inderdaad, ik vond en vind de euro een prima initiatief. Het probleem is hoe de Europese economie georganiseerd is, niet welke munt er gebruikt wordt. Gemekker over de euro is slechts afleiding van het ware probleem. Er wordt nu net gedaan of wij zonder de euro immuun zijn voor de wereldeconomie en de wanstaltige wijze waarop die, mede met hulp van sociaal-democratische neoliberalen voor Jan, John, Juan, en alle andere met de pet, negatief uitpakkend werkt … Niemand die zich de slechte economie van de jaren 80 herinnert; toen hadden we die gulden … En als je dan eens geld had om op vakantie te gaan, betaalde je je bij elke grens ziek aan wisselkosten én had je geen idee of je al dan niet opgelicht werd in restaurant of winkel in “het buitenland”.

  Goed geschreven.

 10. 9
  GJ

  Helemaal mee eens.
  Ik vind dat bestuurders bij de oprichting te rooskleurig er tegen aankeken.
  Maar de grote fout is geweest, dat in de jaren dat het goed ging, er niet gewerkt is naar die politieke unie.
  Daar heeft men de kans laten liggen, om de Euro het juiste fundament te geven.
  Daardoor hebben speculanten de kans gekregen om flink geld te verdienen met speculeren tegen de Euro.

 11. @11

  aangezien politici niet bekend staan als de meest betrouwbare mensen vraag ik mij serieus af of een politieke unie de uitkomst is

  hoe meer ik het onvermogen zie van de politici binnen de Eurozone om problemen op te lossen, hoe meer de Europese Unie mij ook gaat tegenstaan terwijl ik de voordelen wel degelijk zie

  we zijn gewoon overgeleverd aan gajes

 12. kaaskop Schreef:

  @11
  aangezien politici niet bekend staan als de meest betrouwbare mensen vraag ik mij serieus af of een politieke unie de uitkomst is
  hoe meer ik het onvermogen zie van de politici binnen de Eurozone om problemen op te lossen, hoe meer de Europese Unie mij ook gaat tegenstaan terwijl ik de voordelen wel degelijk zie
  we zijn gewoon overgeleverd aan gajes

  Overgeleverd zijn a gajes is de normale situatie en deze is ook met het invoeren van de zgn. “democratie ” niet veranderd .. Het enige wat het kapitaal in Europa heeft ontdekt is dat langzaam leegzuigen minder weerstand geeft dan snel en effectief beroven … Vergeet niet dat de feitelijke macht in Nederland nog steeds in de handen is van de piratenfamilies die ooit de oranjes aan de macht hielpen ….

 13. 12
  Kaaskop

  Een goed functionerende politieke unie, is de oplossing.
  Dan zijn belastingen en sociale zaken op elkaar afgestemd.
  Dan kan de ECB pas goed beleid voeren.
  Dan krijg je een stabiele munt.
  Uw argwaan ten opzichte van politici heb ik ook.
  Ik zie de politici niet zomaar tot een politieke unie beslissen.
  Vandaar , dat ik pleit voor , terug naar eigen munt.
  Want speculanten hebben bijna vrij spel.
  En men heeft gewoon de tijd niet meer.

 14. @14

  de “speculanten” zien slechts de kansen die geboden worden door een onderliggend economisch probleem, dat is niet hun schuld, het zijn aaseters
  je kunt een gier niet verantwoordelijk stellen voor de dood van een olifant

  de markt heeft altijd gelijk, dat is gebleken met Lehman, met DSB, met Griekenland, etc.

  wat denk je? wordt de EU een eenheid met een goed sociaal vangnet of is het laagste niveau in de Unie uiteindelijk bepalend waar we met z’n allen op uitkomen?

  en de belastingtarieven? kijk alleen al naar de hypotheekrenteaftrek, een onhoudbaar unicum in Europa

  een dergelijke Europese integratie duurt een generatie zo niet langer

  kortom, dat is niet de oplossing voor de acute problemen waar we nu mee geconfronteerd worden

  wat is het voordeel van een eigen munt? hoe hard die munt zal zijn is direct afhankelijk hoe gezond de achterliggende economie is

  voor sommige landen zijn variabele wisselkoersen een uitkomst (goedkope export, de geldpers laten draaien, etc.), voor andere landen zijn ze het begin van het einde

  hoe dat muntje uiteindelijk valt zou ik niet durven zeggen

 15. @13

  de oranjes hebben nota bene de basis voor hun fortuin (hoewel Bea volgens de RVD technisch failliet is) gelegd met drugshandel

  brood, spelen en opium voor het volk…

 16. 15
  Kaaskop

  U vraagt mij in de toekomst te kijken.
  Dat kan ik ook niet, waar de politici hun prioriteiten neerleggen.
  Nederland vraagt een Eurocommissaris voor begrotingen, die ook naar onevenwichtigheden moet kijken.
  Het zou zeer wel mogelijk zijn , dat de Eurocommissaris Nederland gaat dwingen, om de hypotheekrenteaftrek aan te pakken.
  Het grote voordeel van een eigen munt is, dat je kunt bijdrukken zoveel je wilt, en dus zijn speculanten buitenspel gezet.
  Als de munt te sterk wordt kun je hem devalueren.

 17. @17

  met het laten draaien van de geldpers is spaargeld meteen ook waardeloos geworden, dat lijkt me niet zo handig, alleen om beweerde speculanten buitenspel te zetten

  nog afgezien van het feit dat een overheid die een dergelijk monetair beleid voert nooit meer een euro/gulden/roepie zal kunnen lenen tegen normale condities

  en wat doe je als je eigen munt te zwak wordt?

  als je het zwakste jongetje van de klas bent moet je niet janken als je zodanig behandeld wordt, dat is niet de schuld van “speculanten”

 18. 18
  kaaskop

  Alleen de dreiging van de geldpers zet speculanten buitenspel.
  Je kunt namelijk alleen verliezen als speculant, als je tegen een geldpers moet vechten.
  Als de munt te zwak is, rest alleen nog devalueren.
  Stel Italie had nog een eigen munt, dan waren die rentes niet zo hoog opgelopen.
  De problemen waren er wel, maar dan had men meer tijd, om het op te lossen, en dus minder kostbaar.
  Nu mogen de gewone mensen weer de klappen opvangen.

 19. 18
  kaaskop

  Waarom denkt u dat Amerika, Engeland en Japan,met hun grote problemen en tekorten niet aangevallen worden door speculanten.
  Het antwoord is eenvoudig, er staat een geldpers achter.
  Dan kun je zeggen, laat de ECB bijdrukken.
  Maar dat moet dan om 1 land te redden, waar er 16 die behoefte niet voelen.
  Vandaar dat een politieke unie de oplossing zou zijn, ware het niet, dat de tijd tekort is.

 20. @19

  als je de geldpers aanzet zijn de gewone mensen juist de eerste slachtoffers

  bij onze oosterburen hebben ze daar nog steeds trauma’s van

  met het dreigen met de geldpers diskwalificeert een land zich op monetair vlak totaal

  als je bij de groenteboer afdingt omdat iets niet meer helemaal vers, fris en fruitig is, ben je dan speculant of betaal je gewoon de prijs die iets waard is?

  zo zit het ook met de euro, de dollar, staatsobligaties en slechte hypotheken

  het is heel eenvoudig om de term “speculant” losjes te gebruiken om je twijfels te uiten bij de moraliteit van bepaalde praktijken in het economisch verkeer, dat laat onverlet dat de huidige financiële crisis in belangrijke mate is veroorzaakt door het gebrek aan adequaat toezicht op banken en financiële instellingen en de twijfelachtige moraliteit van (oud) politici

 21. @20

  één tegelijk, zo werkt het spel

  waarom nog een politieke unie als de geldpers de financiële haarlemmerolie is?

 22. 22
  Kaaskop

  Helaas moet ik zeggen, dat de dreiging, geldpers nog de enigste remedie is, om deze waanzin te stoppen.
  U moet zich voorstellen, dat de dreiging met de geldpers, voldoende is , om speculanten te ontmoedigen.
  Niemand krijgt er last van, want de dreiging volstaat.
  Neemt niet weg, dat de financiele markten grote problemen herbergen.
  Bv, er is op de wereld 6 x zoveel geld op papier, als er daadwerkelijk (gedrukt )in omloop is .

 23. @23

  als je nu al aangeeft dat niemand er last van zal krijgen dan heb je een tandeloze tijger

  de financiële markten zijn diep onder de indruk van deze dreiging…

  ik geloof niet dat we de crisis hiermee gaan oplossen

  je kunt je afvragen wat het werkelijke financiële volume is, maar in jouw optiek is het hoe meer hoe beter

  kennelijk zijn de “speculanten” niet afgeschrikt…

  ik ga een controversieël balletje opgooien, de enige oplossing voor de huidige financiële crisis is een fundamentele wijziging hoe banken zaken doen, van fractional reserve banking moeten we naar full reserve islamitisch bankieren

 24. 24
  Kaaskop

  Hoe je het beestje ook noemt ( tijger ) ,als de dreiging maar werkt, daar gaat het om.
  Hiermee los je de crisis niet op, maar maakt misbruik van de staat waarin zuidelijke landen zich bevinden, onmogelijk.
  U begrijpt mij schijnbaar niet, als u schrijft, dan in mijn optiek hoe meer hoe beter, ik ben niet voor monetaire verruiming, ik gebruik de dreiging.
  Niet alleen de banken horen aan banden gelegd te worden, maar alle financiele fondsen, bv hedge fondsen.
  De hele financiele wereld is verrot.
  Men mag zich een voorbeeld nemen aan islamitisch bankieren.

 25. @25

  van misbruik is naar mijn mening niet a priori sprake, het is een kwestie van het afstraffen van wanbeleid
  voor weldenkende mensen was dat een stok achter de deur geweest

  dat de gevolgen heel zuur zijn daar is geen discussie over mogelijk maar voorkomen is beter dan genezen

  het toezicht heeft gefaald, de grootste motivator was en is hebzucht, niet alleen van bankiers maar ook van consumenten die voor een fractie meer rente hun geld in IJsland parkeren (vervolgens komt de minister van financiën ze te hulp schieten als ze de website van de bank ineens op zwart gaat, te belachelijk voor woorden)

  de financiële wereld is niet meer dan een afspiegeling van de “echte” wereld, we moeten niet de illusie hebben dat dat ooit beter zal worden

  islamitisch bankieren is tegenwoordig een vorm van niche marketing geworden, een hint van een verantwoord sausje om de islamitische financiële consument zijn/haar geld afhandig te maken

  net zo goed als halal vlees is “ontdekt” als bron van inkomsten
  als je bijvoorbeeld kijkt op de etiketten van een niet nader te noemen halal krokettenboer uit Venlo dan staat daar eufemistisch “separatorvlees”, getver…
  nog afgezien van herkomst (bio industrie) van het vlees

 26. Theo Gerris Schreef:

  Waarom denkt u dat Amerika, Engeland en Japan,met hun grote problemen en tekorten niet aangevallen worden door speculanten

  Omdat die zogenaamde speculanten niet bestaan maar Amerikaanse Financiële soldaten zijn in een Economische oorlog tegen de EU waarbij Moody’s en S&P de generaals zijn , de USA gaat koppieonder als de Dollar haar machtspositie verliest …

Reacties zijn gesloten.